12 decembrie 2006

PSD Pop

Fără îndoială, cine a urmărit congresul PSD a fost izbit de lookul pop al partidului. Roşul trandafiriu, instalaţii de conferinţă uşoare şi o dezordine relaxată în sala de şedinţă, care toate contrastează cu aerul greu, de mobilă masivă, albastru rece şi organizare panoptică al congreselor şi reuniunilor din epocile anterioare ale partidului.
Schimbarea de stil este paralelă cu schimbarea de generaţii şi cu răsturnarea echilibrului puterilor în partid.
Lupta dintre diversele grupări din partid nu are însă, se pare, nici un considerent de eficacitate electorală. Nu trebuie să fii Dick Morris ca să vezi că baza electorală a partidului se subţiază şi că aerul urban plus discursul celei de-a treia căi nu au căutare printre pensionarii de la oraşe şi de la sate şi nici în rândurile muncitorimii paupere.
Cei care au preluat frâiele partidului şi-au asumat conştient rolul de partid de centru-stânga molatec-secundar, cu pretenţii de sub 30% la alegerile viitoare. Ei deschid calea unei alternative de stânga mai radicale sau al excluderii celor care au constituit electoratul fidel al PSD-ului iliescian de la mecanismele electorale prin neparticipare politică.

Niciun comentariu: