In ultimele zile au aparut cateva sondaje. Si controversele aferente. Intr-una din ele, e drept de nivel local, am fost si eu implicat. Interesant este ca vociferarile impotriva sondajelor au ajuns la o intensitate de care doar o oarecare lipsa de sensibilitate (sau de interes?) ma pot lasa indiferent. Pornesc de la premisa ca este greu de crezut ca trei sondaje (CSOP, CURS, IMAS) nationale au fost masluite, de aceiasi papusari. Coincidenta este prea mare, dar nici ideea ca patronii firmelor respective sunt sinucigasi din punct de vedere profesional nu e prea credibila. In ceea ce priveste corectitudinea sondajului in care am fost implicat, trebuie sa ma credeti pe cuvant.
Ce putem deduce din energia cu care politicienii si mass media discrediteaza sondajele de opinie?
1. Stupizenie - adica ignorarea urmatoarelor aspecte: a)Multe rezultate pot fi validate. aa) Exista o oarecare stabilitate in dinamica opiniei publice, iar suspecte sunt chiar sondajele care sunt in contradictie masiva fata de sondaje anterioare (vezi sondajele invocate frecvent de PRM). ab) Unele sondaje sunt chiar publice. De pilda Barometrul de Opinie Publica al FSD pune la dispozitie bazele de date (deocamdata poate fi consultata cea din primavara lui 2006, dar in viitor se va putea verifica cine a mintit).b) Rezultatele sondajelor nationale recente nu puteau masura cu acuratete impactul scandalurilor politice recente fiind realizate, cele mai multe, chiar in zilele in care acestea demarau (nefiind sigur ca efectele atitudinale se manifesta asa de rapid); c) rezultatele trebuiesc citite si intr-o cheie metodologica, tinand cont de toate limitarile inerente.
2. Nesimtire: cand nu e valabila interpretarea de mai sus, probabil ca este vorba de urmarirea fara nici un scrupul a unui interes strict politic, deranjat de respectivele sondaje. Indiferent din partea cui vine nesimtirea, in termeni de filosofie politica, ea inseamna deficit democratic pentru ca se ignora cu buna stiinta opinia cetatenilor. Ba chiar li se explica cetatenilor cum este corect sa judece anumite situatii, ceea ce ar fi OK daca ar face-o oameni care ar manifesta decenta pe care o pretind de la cei de rand. Cea mai deranjanta, pentru mine, nesimtire, este cea a unor oameni din interiorul breslei care, prin gesturile lor prezente si trecute, au alimentat credinta ca sondajele sunt manipulate in mod sistematic. Si care justifica propriile esecuri etice prin invocarea unei generalitati a fenomenului.
Concluziile nu sunt defel suprinzatoare: avem prea multi politicieni si oameni de presa care fie nu sunt destul de competenti fie sunt demagogi. Iar cei care fac sondaje corect trebuie sa se astepte sa fie tratati ca si niste Casandre.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu