03 decembrie 2007

Sfarsit de epoca (CFR vs superficialitatea levantina)


Presa din Bucuresti trateaza cu nemultumire prost mascata succesul CFR-ului in campionatul intern. Evident, fire incalcite si greu vizibile leaga patronatul din media si profetii din presa sportiva de 'finantatorii' marilor echipe din Bucuresti sau mai bine spus de sistemul 'ticalosit' care le facea posibile. Dar ar fi si motive 'obiective':
1. Ehipa din Cluj are un lot care ofera putine subiecte gazetarilor. Par a fi profesionisti putin preocupati de can-canuri.
2. Muresan si Paszkanyi nu sunt spectaculosi in nici un fel - in timp ce la Bucuresti, adavaratul spectacol il ofera mai degraba patronii si ciracii lor.
3. Valorificarea mediatica a celor de la Cluj este mai costisitoare. Oamenii aia nu pot fi invitati permanenti la talk-showurile fotbalistice.

Sigur, poate fi si o explicatie mai simpla, care nu exclude observatiile de mai sus. Pur si simplu, presa 'sportiva' se facea foarte simplu cand toate evenimentele se petreceau 'in usa redactiei'. Ziaristul se intalnea la club cu fotbalistul, si iaca stirea! Astfel jucatorii de la Cluj, poate la fel de petrecareti ca si cei din capitala, erau feriti de publicitatea acestora din urma. Noua 'geopolitica' a fotbalului ii va pune pe conducatorii din presa sa investeasca mai mult in reporteri si altii ca ei care fac investigatii si documentare serioasa si, poate, sa se ocupe mai mult de sport si mai putin de amantele si masinile patronilor si, uneori, ale sportivilor.

Niciun comentariu: