29 martie 2007

Noua pedagogie politica nationala

Ioana Lupea de la EZ are o parere interesanta despre ce se intampla in politica acum (am auzit-o la Realitatea, azi dupa-masa). Pare-se ca strategia PNL este de a reeduca electoratul de dreapta, care este fixat pe fetisul ADA. 1. Se face harcea parcea din ideea Aliantei, care este decredibilizata, ajutam PDul sa se dezumfle si neutralizam pe Basescu, care din lider providential este transformat intr-un simbol al neputintei si vehicul al rusinii de sine al celor care l-au votat , 2. apoi, fiind timp destul pana la alegeri, refacem oferta de dreapta, in care un loc de vaza ar trebui sa aiba, PNL, mai curat, mai uscat.
Totul incepe cu un circ cat mai mare, care are darul de a aliena electoratul Aliantei de temele si simbolurile acesteia. Suntem in mijlocul lui.

24 martie 2007

Biblioteca virtuala europeana.

A aparut biblioteca virtuala europeana. La www.europeana.eu
Deocamdata doar trei biblioteci contributoare, cam putin pentru un anti-google.

15 martie 2007

Mizerie urbana



In orasele noastre ai impresia, uneori, ca esti intr-o mare groapa de gunoi. Daca pentru lumea civilizata distinctia privat/public inseamna registre diferite ale responsabilitatii la noi e simplu: responsabilitate maxima vs iresponsabilitate. Romanii sunt curati, persecuta cu mare atentie orice impuritate si imperfectiune din gospodarie dar accepta cu seninatate murdaria care la inghite paradisul iar unii ii gasesc chiar calitati (de exemplu, parfumul 'balcanic'). Sau poate ca problema e institutionala?
Iata cateva imagini ale modului incarcam de semnificatii locurile comune, adica spatiul public.
Prima poza e din Oradea, evident 'romanticul' mal al Crisului. Intr-un oras care se lauda cu multe, malul malos, inundat de mizerii umane si invadat de stuf seamana a declin urban. Lipsa a spiritului civic si a responsabilitatii autoritatilor (care traduc, in cele din urma, agenda cetanilor), in orice caz.

A doua imagine este din Bistrita, superb oras medieval sasesc pe care am impresia ca locuitorii sai nu dau doi bani. Spatiul de langa o bucata ramasa intreaga a zidului si unul din bastioane este o veritabila groapa de gunoi.
Evident, nu este suficient sa atacam doar obiceiurile locuitorilor. Situatia actuala este un rezultat al unor dependente de cale greu de combatut. Traditiile, maindriile si atasamentele locale au fost sistematic atacate in perioada comunista. Cetatea Oradiei a fost mascata de niste blocuri hidoase care strajuiesc tipicul 'centru civic', de niste cladiri administrative sumbre si de piata agro-alimentara, toate menite sa inlocuiasca locurile cu semnificatie civica reala ale urbei. Ca sa puna capac la toate, mai in zilele noastre stergerea cetatii din constiinte si mai ales din raza vizuala a fost desavarsita prin construirea in fata ei a unei biserici enorme. In Bistrita, ca si Oradea, tragediile anilor 39-50 au eliberat casele burgheze din centrele istorice care au fost populate cu asistati sociali. De aici ghettoizarea etc.

08 martie 2007

Echidistanta se tine cu excursii in capitale europene

Mai multi ziaristi s-au plimbat, alaturi de un grup de pesedisti, pana la Bruxelles. Un reportaj apare, de pilda, in Bihoreanul, la http://www.bihoreanul.ro/articol/ziar/oradea/pesedisti-prin-europa/14506/226/ dar a fost si un reportaj pe TVS. Se poate intelege din aceasta aventura cel putin faptul ca PSDul local e aproape de oameni, si mai ales de ziaristi. Articolul lui Budea ni-i prezinta simpatici, numai buni de luat in tabara sau la pescuit. Din relatarile media am inteles mai ales ca Athanasiu e foarte ofticat ca nu a prins un loc eligibil pe listele pentru Parlamentul European si din acest motiv, a vrut sa le arate ingratilor lui colegi ca stie sa intoarca si obrazul celalalt aranjandu-le o calatorie pana in capitala Europei. Punctul culminant al excursiei de documentare a fost, pare din materialul TVS, o conferinta de presa in care Athanasiu a batut obrazul clasei politice din Romania (plina de impostori, care habar nu au de nimic) si presei, care creeaza aceste monstruozitati. 
Astept o obiectivitate si responsabilitate sporita din partea presei locale. Bineninteles, ca urmare a familiarizarii cu politica europeana si a insusirii lectiei predate de fostul ministru al invatamantului.

02 martie 2007

Unde dai si unde crapa

Interesante ultimele sondaje politice. Incercand, in mod cinic, sa distruga rudimentele de stat de drept din Romania, gasca de papusari din politica si media conduce tara catre dileme politico-morale pe care le-am mai trait la alegerile din 2000. Sondajul IMAS dat azi publicitatii este elocvent: http://www.hotnews.ro/arhiva_avt/3629.pdf. Marsaluind neabatuti de la planurile lor, in ciuda evidentelor sociologice care ar trebui sa ii ingrijoreze, acestia - papusarii - demonstreaza ca urmaresc doar obiective imediate, probabil la fel de mizerabile ca si caracterul lor.