In Oradea Bolojan a fost pe val inca de cand zvonul despre candidatura lui a capatat ceva aura de credibilitate. Faptul ca a fost in avantaj 'moral' in permanenta pe parcursul campaniei arata, pe de o parte lehamitea alegatorilor oradeni fata de actuala administratie dar si faptul ca aceasta a fost prinsa pe picior gresit si nu a stiut, sau nu a vrut, sa contraatace serios. Sa detaliez:
1) Oradenii pro-Bolo nu au renuntat la preferinta lor in ciuda evidentelor fisuri din oferta acestuia - o platforma gen Basescu, anti-sistem si anti-coruptie, greu de validat la o analiza sceptica, o independenta tip Oprescu la fel de putin credibila - ceea ce califica votul pentru acesta ca un tipic vot negativ. Oradenii viseaza la cineva care sa ii scape de situatia de acum, care este resimtita ca fiind insuportabila si sunt gata sa riste mult pentru o 'revolutie' locala. De la un moment dat cresterea candidatului liberal in opinia publica a fost una de histereza, sau altfel spus, autocorelata - cu cat este mai evident ca majoritatea - relevanta! - este de partea lui - cu atat mai usor le-a fost nehotaratilor sa opteze pentru el. Un exemplu bun este cel al afiselor cu Bolojan care impanzesc vitrinele - sunt un fel de bun venit adresat invingatorului.
2) Cunoscandu-si contracandidatii PDL a facut nenumarate erori, care le continua pe cele anterioare, aratand ca mecanismul politic local nu este in nici un caz profesionalizat. Le lipsesc resursele umane, instrumentele pentru o recrutare si promovare eficienta, capacitatea de comunicare cu mediul este extrem de redusa, partidul fiind extrem de opac, defect care s-a transmis asupra tutror institutiilor gestionate, inclusiv asupra primariei. Dincolo de eufemisme, este evident ca administratia a fost acaparata de o oligarhie locala putin dispusa la renegocierea puterii. Nu vad nici un motiv, pe de alta parte, pentru care viitoare administratie nu ar face la fel. E in firea lucrurilor de pe la noi.
3) Chiar daca puteau contraataca serios, cei de la PDL nu au facut-o, ascunzandu-se dupa o preferinta demagogica pentru 'campanie civilizata' sau 'dezbatere de idei'. De fapt, cred ca isi pastrau spatiu pentru viitoare negocieri. In momentul in care au atacat, au facut-o inconsistent si tardiv, impresia de culpabilitate sau slabiciune fiind deja evidenta.
Le ramane opozitia, o ocazie minunata pentru restructurarea intregului angrenaj politic si eliminarea balastului acumulat in perioada de inflorire basesciana. Dandu-le prilejul sa se reformeze pe ultima suta de metri, inaintea parlamentarelor, celor de la PDL le face bine un esec la locale. Ca o purgatie sau o febra.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu