20 iunie 2010

Cum creste PIB-ul

Update
Am mai studiat pe teren și m-am convins că dinamica retailului de alimente în zona Rogerius nu e chiar așa de stereotipă. Mai pe șleau, Unicarm nu a preluat exact spațiile lăsate nefolosite de Angst. Probabil că au făcut analiza de care aminteam și au concluzionat că locațiile nu sunt prea bune. Rămâne însă realitatea că „extinderea” Unicarm este cam de același ordin de mărime ca și „restrângerea” Angst, dezvoltarea orădeană a acesteia fiind, la rândul ei, rezultatul scufundării Floreliei. În concluzie suma spațiilor de comerț cu amănuntul e relativ constantă.

Postarea originală

La inceput a fost Florelia. A mers cum a mers afacerea pana cand supermagazinele au fost vandute retelei Angst. Presa de specialitate a sesizat atunci doar ca Angst a deschis niste supermarketuri in Oradea. Presa respectiva a uitat ca simultan s-a inchis acelasi numar de supermagazine Florelia. Un an mai incolo s-au inchis si magazinele Angst iar acum, in locul lor, deschide Unicarm (din Satu Mare).

Prin urmare, stirea din Bihon cum ca s-au deschis trei noi supermarketuri in Oradea http://www.bihon.ro/stiri/oradea-bihor/articol/trei-noi-supermarketuri-in-oradea/cn/news-20100618-03404742 e adevarata doar daca acceptam ca o femeie care si-a schimbat palaria e alta.

Cateva observatii/mirari:
- Ciclul acesta destul de alert de inaugurari-renuntari indica faptul ca respectivele magazine au probleme de rentabilitate. Probabil ca locatiile acestora nu sunt cele mai fericite.
- Ma indoiesc ca investitorii succesivi (Angst si acum Unicarm) nu au analizat istoricul magazinelor si perspectivele de rentabilitate ale supermarketurilor respective. Mirarea mea e, astfel, si mai mare.
- Darabana batuta pe inaugurare acum, la fel ca si in cazul Angsta acum vreo doi ani, cred ca e facuta pentru unii care trebuie sa ramana cu impresia ca lanturile respective sunt in expansiune. Vreun investitor strain, vreo banca?

Cert este ca, pentru consumator nu e nici o expansiune, ci doar schimbarea firmei de deasupra intrarii.

Un comentariu:

Anonim spunea...

Unul dintre magazinele Unicarm, cel din Rogerius, de langa parcul Magnoliei, nu s-a deschis in locul unui magazin din lantul Angst, iar locatia si dimensiunea magazinului (nu e prea mare) este destul de buna, deoarece, probabil multe persoane care locuiesc in apropierea parcului vor prefera sa mearga aici decat la Carrefour-ul de langa parcul copiilor.