25 iunie 2010

Sa vina salavatorii natiei!

Asa cum spun mai multi ganditori, este momentul ca Boc sa isi dea demisia si sa lase socialisto-liberalii sa guverneze. In conditiile refuzului CCR si ale duplicitatii UDMR incapatanarea la putere a PDL este suspect de sinucigasa. Sa vina competentii!

20 iunie 2010

Cum creste PIB-ul

Update
Am mai studiat pe teren și m-am convins că dinamica retailului de alimente în zona Rogerius nu e chiar așa de stereotipă. Mai pe șleau, Unicarm nu a preluat exact spațiile lăsate nefolosite de Angst. Probabil că au făcut analiza de care aminteam și au concluzionat că locațiile nu sunt prea bune. Rămâne însă realitatea că „extinderea” Unicarm este cam de același ordin de mărime ca și „restrângerea” Angst, dezvoltarea orădeană a acesteia fiind, la rândul ei, rezultatul scufundării Floreliei. În concluzie suma spațiilor de comerț cu amănuntul e relativ constantă.

Postarea originală

La inceput a fost Florelia. A mers cum a mers afacerea pana cand supermagazinele au fost vandute retelei Angst. Presa de specialitate a sesizat atunci doar ca Angst a deschis niste supermarketuri in Oradea. Presa respectiva a uitat ca simultan s-a inchis acelasi numar de supermagazine Florelia. Un an mai incolo s-au inchis si magazinele Angst iar acum, in locul lor, deschide Unicarm (din Satu Mare).

Prin urmare, stirea din Bihon cum ca s-au deschis trei noi supermarketuri in Oradea http://www.bihon.ro/stiri/oradea-bihor/articol/trei-noi-supermarketuri-in-oradea/cn/news-20100618-03404742 e adevarata doar daca acceptam ca o femeie care si-a schimbat palaria e alta.

Cateva observatii/mirari:
- Ciclul acesta destul de alert de inaugurari-renuntari indica faptul ca respectivele magazine au probleme de rentabilitate. Probabil ca locatiile acestora nu sunt cele mai fericite.
- Ma indoiesc ca investitorii succesivi (Angst si acum Unicarm) nu au analizat istoricul magazinelor si perspectivele de rentabilitate ale supermarketurilor respective. Mirarea mea e, astfel, si mai mare.
- Darabana batuta pe inaugurare acum, la fel ca si in cazul Angsta acum vreo doi ani, cred ca e facuta pentru unii care trebuie sa ramana cu impresia ca lanturile respective sunt in expansiune. Vreun investitor strain, vreo banca?

Cert este ca, pentru consumator nu e nici o expansiune, ci doar schimbarea firmei de deasupra intrarii.

16 iunie 2010

Cine il crede pe don Pedro?

http://www.evz.ro/detalii/stiri/senatorul-petru-filip-de-la-pdl-l-a-tradat-pe-boc-din-greseala-898317.html

Fostul primar al Oradiei spune ca nu stia cum se manuiesc bilele. Asa ca a votat motiunea lansata impotriva partidului sau.

Imi pare rau dar don Felipe este ori prost ori mincinos. Daca scuzele sale sunt sincere inseamna ca e cam greu de cap. Daca nu, inseamna ca face ce face un politician cu vechimea sa - minte si tradeaza.

Cine are nevoie de un astfel de politician? PSD-ul sau PNL-ul? Eu as paria pe PSD.

12 iunie 2010

O noua librarie virtuala

Plimbandu-ma pe cararile intortocheate ale netului am dat de un cotlon bizar:


Ei pretind ca sunt o librarie online. Ba au si un disclaimer cum ca ei nu sunt responsabili pentru modul in care utilizatorii folosesc lucrarile cumparate. Eu zic ca au dreptate, in masura in care un vanzator de pistoale nu e vinovat pentru modul in care marfa lui este folosita dupa comercializare. Solutia este ca MEC-ul sa creeze o biblioteca centralizata online a tuturor tezelor de licenta sustinute, fiecare licentiat avand obligatia sa-si incarce capodopera pe aceasta platforma. Cred ca in 3 ani fenomenul traficului de documente electronice de acest tip ar scadea masiv datorita posibilitatii verificarii facile a autenticitatii lucrarilor de finalizare a studiilor. Plagiatul nu ar disparea, nici frauda in general, dar nu ar fi atat de simple ca acum.