18 septembrie 2006

Noi nervi in Islam

Papa a tinut un discurs iar lumea islamica s-a inflamat. La fel ca si in cazul caricaturilor din Danemarca. Am inceput sa ma obisnuiesc cu nervozitatea islamica.

In ultima vreme am reusit sa aflu mai multe despre dedesupturile conflictului dintre Occident si islam. Mai ales dintr-un numar recent din Lettre Internationale, in care apare un articol de sociologia fundamentalismului islamic, marca Al-Quaieda mai ales. Contrar credintelor incetatenite, majoritatea liderilor miscarii, la fel ca si teroristii din 11 septembrie, nu sunt musulmani frustrati material ci provin din medii burgheze bine-mersi fara prea multe inclinatii religioase. Multi dintre ei au studii realizate la universitati de prestigiu din vest si chiar sunt domiciliati in tari occidentale. Ceea ce este clar din articol este ca nimic nu este clar inca in incercarea de a lamuri incrancenarea unora din liderii lumii islamice impotriva occidentului. Problemele cu Israelul si Palestina ori cu SUA nu sunt suficiente.

Pe de alta parte, pentru lumea occidentala, conflictul cu islamul poate fi de bun augur. Trecand peste scrupule si cautarea vana a adevarului sau a vinovatilor, un conflict de acest gen poate ajuta lumea euro-occidentala sa isi regaseasca identitatea si marile virtuti pierdute in tot felul de isme.

Niciun comentariu: