27 aprilie 2008

Cu stangu'n dreptu in campanie

Ultimele zile de precampanie locala au fost excelente pentru Bolojan, chiar daca acesta nu a facut nimic notabil. Tot ce isi putea dori este facut de contracandidat (ma rog, de echipa de 3 a acestuia), care:
- subliniaza aproape de fiecare data cand apare in public erorile administratiei din care a facut parte (vezi criticile la adresa Keviep, la adresa RER, haituirea unor contractori ai unor lucrari municipale etc.) alienandu-i cu ocazia asta si pe fanii Filip si certificandu-le opozantilor optiunea
- în achimb, pare a nu fi in stare sa propuna proiecte care sa se adreseze nevoilor reale ale oradenilor; insistenta pe proiectul Crucii de la ciuperca este de-a dreptul cretina, dar poate parea si suspecta
- vorbeste pe mai multe voci, aparent incoerente care lasa impresia de lipsa de coordonare si de autoritate. Alegatorul se intreaba in mod evident, cine va fi cu adevarat primar, daca astia castiga? Matei, Bolos, Groza? Ideea echipei de trei a fost buna, dar nu presupunea anularea statutului de lider al primarului.
- isi demasca lipsa de viziune si disperarea prin concentrarea pe probleme ramase nerezolvate, subliniind astfel ca, intr-adevar, administrarea s-a facut superficial (vezi reparatiile facute in pripa, marcari de sosele etc.). Prin actiuni isterice de salubrizare sau reparatii de ultima ora, actuala conducere cerseste in mod nedemn voturi, pierzandu-si si mai mult credibilitatea.
- In plus, campania lui Groza a pierdut lupta mediatica si comunicationala. In timp ce presa pare a pastra o neutralitate de convenienta, spatiul virtual colcaie de fani Bolojan. Strategia de comunicare lipseste sau e greu de ghicit, cata vreme gasim la fiecare miscare erori (precum snoavele lui Groza despre ...Bolojan in direct la TVS, Matei care la TTV nu a stiut sa argumenteze necesitatea achizitionarii tramvaielor - noroc ca a intervenit directorul OTL care a lamurit publicul folosind un savuros grai bihorean, sau stilul tafnos al unor comunicate de presa). Faptul ca cei care se vor sefi peste administratia orasului nu prea au abilitati comunicationale este o problema, dar e si mai grav ca nu isi dau seama. Comunicarea informala este dominata de mesaje pro-Bolojan, liderii de opinie sunt in cel mai bun caz distanti fata de galceava politica, iar opinia dominanta pare a fi ca Bolojan este personajul pozitiv (mantuitor, salvator ce-o fi) iar restul ar fi zoaia de care povestea la un moment dat Basescu.

In asemenea conditii, Bolojan nu trebuie decat sa stea si sa astepte. Timpul lucreaza pentru el.

17 aprilie 2008

Traian Bolojan

Iata un articol care descrie destul de bine situatia electorala din Oradea.
http://danboeriu.romblog.ro/2008/04/12/traian-bolojan/

12 aprilie 2008

PSD face partie PNL-ului

Buletinele de stiri de ieri, vineri, puteau da impresia unor necunoascatori ca nu exista problema mai mare in Romania decat stabilirea candidatului PSD la primaria Bucurestiului. Adevarul este ca greu se gaseste un spectacol mai interesant decat autoflagelarea si canibalizarea singurului partid de stanga de la noi. De mai bine de un an acesta tine la putere PNL-ul ajutandu-l sa creasca in sondaje, in dauna propriului destin. Ici colo prin tara, strategia de sacrificiu a PSD-ului este evidenta. Iata de pilda, in Oradea, unde Dan Matei doar face partie pentru candidatul liberal. Iar la Bucuresti, inregistram o situatia similara chiar daca protagonistii sunt mult mai cunoscuti. Pana la urma se va dovedi ca Patriciu avea dreptate cand vorbea de partide-balama, doar ca se referea la PSD si nu la PNL, cum si-a inchipuit toata lumea. Nu pot sa cred ca unele eminente cenusii din PSD nu au de castigat din acest declin.

11 aprilie 2008

Editorial muzical

Foarte interesant editorialul audio-video din Gandul al Leliei Munteanu. De citit la http://www.gandul.info/puterea-gandului/celelalte-cuvinte.html?4237;2543593

09 aprilie 2008

Sondaje returns

A inceput sezonul sondajelor. Cererea este mare, ceea ce arata ca a crescut gradul de sofisticare al competitorilor. E bine pentru public, deoarece ofertele electorale vor fi mai potrivite cu asteptarile (agenda, sic) oamenilor.
Din pacate, disponibilitatea de a investi este redusa pe alocuri. Un posibil candidat cu sanse dintr-o comuna mi-a oferit 500RON (cinci sute) pentru un sondaj in toate satele. Am fost nevoit sa il fac sa se mai gandeasca. Intr-un oras mai rasarit de la noi 5 partide romanesti reunite intr-o coalitie patriotica nu au reusit sa contracteze un simplu sondaj iar impresia mea a fost ca toate coalitia `romaneasca' nu era decat un vehicul pentru a face un sondaj ieftin fie pentru a intra fara prea mare efort in consiliul local. La faza sondajului s-a prabusit toata coalitia. Un caz absolut exemplar de dilema a actiunii colective.

Acolo unde miza este mare, adica in orasele mari, se face o mare risipa de resurse pentru a afla cel mai precis distributia opiniilor alegatorilor. Oradea ar trebui sa intre in categoria asta, dar nu e chiar asa. In schimb, in alte orase importante sociologii muncesc pe rupe. Impresia mea!

Sondaje


cat de multumit sunteti de felul in care merg lucrurile in cartierul in care locuiti cat de multumit sunteti de felul in care merg lucrurile in orasul in care locuiti cat de multumit sunteti de felul in care merg lucrurile in tara in care locuiti cat de multumit sunteti de felul in care merg lucrurile in viata dvs
foarte nemultumit 7,0 6,2 17,7 2,5
nemultumit 27,4 30,3 52,9 14,4
multumit 58,6 59,1 27,4 63,7
foarte multumit 6,9 4,4 1,9 19,4

Un tabel din unul din ultimele sondaje facute de mine. Oamenii din Oradea sunt nemultumiti de ceea ce se intampla in tara dar relativ satisfactuti de situatia din oras.

03 aprilie 2008

Pentru multi lumina vine din nou de la rasarit

Halul in care toata lumea a consemnat 'victoria' lui Putin si 'esecul'lui Bush la summit mi s-a parut de-a dreptul gretos. Nu o s-o fac pe analistul politic ci o sa remarc doar fascinatia majoritatii comentatorilor din Romania (i-am ascultat cu mana pe burta pe cei de la televiziuni) pentru ceea ce pare puterea renascanda a Rusiei, pentru alaiul cu care a sosit Putin, istetimea strategica investita in planificarea tuturor miscarilor de catre marele prieten de la Rasarit. In toata obsecenitatea asta filo-rusa se combina mai multe atitudini la fel de respingatoare:
- Un antimaericanism tamp, usor de insusit ca, deh, e de bonton la 'telectuali sa fie pidosnici din punct de vedere strategic. Pentru ca publicul larg nu prea intelege de ce ar trebui sa gandeasca in asa fel, mai ales ca logica simpla si istoria ne-ar avertiza in ceea ce-i priveste pe rusi, nu pe aliatii atlantici, se folosesc instrumente retorice simpliste.
- Interesul strategic al Romaniei este ignorat total in avantajul castigurilor politice meschine. Pentru ca Basescu promoveaza o politica filo-atlantica, majoritatea anti-Basescu devine anti-americana. Astfel, esecul lui Bush este si al lui Basescu, iar infrangerea Romaniei devine in cele din urma victoria coalitiei anti-Basescu.
- Pare a fi si un fel de sindrom Stockholm vis-a-vis de rusi. Unii dintre politicieni nostri sunt pur si simplu indragostiti de puterea autoritara si amenintatoare de la est. Rusia atrage pentru ca e simpla (si e asa pentru ca e condusa autocratic), predictibila, pare eficienta. Tarile democratice din vest presupun ceva mai multa capacitate analitica si competenta datorita tot sistemului de consultari colective, negocieri, lobbyuri etc. care contribuie la luarea unei decizii politice.
- Nu are sens sa mai vorbim de reflexele comuniste ale unora (pretuirea fata de autoritarismul rusesc este uneori doar un indiciu de nostalgie) sau chiar despre cei care reprezinta aproape pe fata interesele rusesti in Romania (cum ar fi un partid cu urs pe sigla sau altul care traieste din petrol kazah).

Doar asa, imi dau cu parerea. Nu am nimic cu rusii, dar securitatea pe care ne-o ofera NATO mi se pare mult mai importanta decat pretul gazului sau viitorul politic al lui Basescu.