03 aprilie 2008

Pentru multi lumina vine din nou de la rasarit

Halul in care toata lumea a consemnat 'victoria' lui Putin si 'esecul'lui Bush la summit mi s-a parut de-a dreptul gretos. Nu o s-o fac pe analistul politic ci o sa remarc doar fascinatia majoritatii comentatorilor din Romania (i-am ascultat cu mana pe burta pe cei de la televiziuni) pentru ceea ce pare puterea renascanda a Rusiei, pentru alaiul cu care a sosit Putin, istetimea strategica investita in planificarea tuturor miscarilor de catre marele prieten de la Rasarit. In toata obsecenitatea asta filo-rusa se combina mai multe atitudini la fel de respingatoare:
- Un antimaericanism tamp, usor de insusit ca, deh, e de bonton la 'telectuali sa fie pidosnici din punct de vedere strategic. Pentru ca publicul larg nu prea intelege de ce ar trebui sa gandeasca in asa fel, mai ales ca logica simpla si istoria ne-ar avertiza in ceea ce-i priveste pe rusi, nu pe aliatii atlantici, se folosesc instrumente retorice simpliste.
- Interesul strategic al Romaniei este ignorat total in avantajul castigurilor politice meschine. Pentru ca Basescu promoveaza o politica filo-atlantica, majoritatea anti-Basescu devine anti-americana. Astfel, esecul lui Bush este si al lui Basescu, iar infrangerea Romaniei devine in cele din urma victoria coalitiei anti-Basescu.
- Pare a fi si un fel de sindrom Stockholm vis-a-vis de rusi. Unii dintre politicieni nostri sunt pur si simplu indragostiti de puterea autoritara si amenintatoare de la est. Rusia atrage pentru ca e simpla (si e asa pentru ca e condusa autocratic), predictibila, pare eficienta. Tarile democratice din vest presupun ceva mai multa capacitate analitica si competenta datorita tot sistemului de consultari colective, negocieri, lobbyuri etc. care contribuie la luarea unei decizii politice.
- Nu are sens sa mai vorbim de reflexele comuniste ale unora (pretuirea fata de autoritarismul rusesc este uneori doar un indiciu de nostalgie) sau chiar despre cei care reprezinta aproape pe fata interesele rusesti in Romania (cum ar fi un partid cu urs pe sigla sau altul care traieste din petrol kazah).

Doar asa, imi dau cu parerea. Nu am nimic cu rusii, dar securitatea pe care ne-o ofera NATO mi se pare mult mai importanta decat pretul gazului sau viitorul politic al lui Basescu.

Niciun comentariu: