15 februarie 2009

Apel medical

Iata ce se intampla daca suntem toleranti:

http://www.iht.com/articles/2009/02/13/europe/bribery.php

http://www.guardianweekly.co.uk/?page=editorial&id=544&catID=3

Drept urmare, lansez urmatorul apel:

Colegiul Medicilor sa initieze o campanie de imagine in care sa se reliefeze cate vieti au fost salvate prin cele 300 si ceva de milioane de euro primiti spaga anul trecut in sistemul medical plus toate celelalte avantaje de care beneficiaza pacientii dupa plata atentiei. Analiza trebuie sa sublinieze si beneficiile evolutive ale practicii spagii prin care doar cei mai adaptati - (instariti si/ sau  nesimtiti) - isi perpetueaza genomul tarat. Sa nu uitam ca persoanele sanatoase nu au asemenea probleme.
Sa nu se treaca cu vederea nici nevoile extraordinare ale studentilor medicinisti si ale medicilor (masini tari, excursii in strainatate, case cat mai confortabile, petreceri de lux, Breitling, Henessy s.a.) a caror acoperire este necesara pentru diminuarea stressului profesional. Medicii trebuie si ei sa dea atentii, sa nu uitam - tot felul de autorizatii, protectii, parafe, plus darile obisnuite la politie, in justitie etc. care nu pot fi ignorate. Statul le taxeaza oricum veniturile legale, facandu-se ca uita ca ei nu vand servicii pur si simplu ci pot decide cine traieste si cine moare.
Sa se admita faptul ca cei cativa nesimtiti care refuza cadourile sau plicurile de la pacienti, lansand in mod pervers o intelegere deformata a onestitatii in practicarea medicinei, trebuie sa fie deconspirati ca beneficiari ai altor privilegii sau pur si simplu agenti ai unor interese care vor destabilizarea sistemului nostru social. In plus, sa fie identificate persoanele care, prin opiniile lor contrare asa-zisei coruptii din sistemul medical romanesc - au afectat in mod negativ imaginea breslei, sa fie puse pe o lista neagra a celor cu care medicii din toata tara pot face practica medicala, experimente sau simple farse.

In final, solicit Ministerului de Externe sa formuleze un punct de vedere oficial in care sa apere mandria poporului nostru denigrat fara rusine de mass media occidentala.

Niciun comentariu: