09 februarie 2009

Ce-i unește pe români, maghiari, sârbi și croați?

Pentru că multă lume a interpretat aiurea cele întâmplate în Ungaria după asasinarea handbalistului cu curaj civic, am câteva păreri corectoare.
1. Manifestarile de la Veszprem erau mai putin de creștină compasiune pentru cel asasinat cât de mânioasă mobilizare impotriva romilor. Cine cunoaște maghiarii înțelege că moartea, fie ea si violenta, a unui handbalist nu are cum sa provoace atâta patima, mai ales dacă handbalistul este român.
2. Vedem acum care e platforma ideologica ce poate uni `in țeluri si simtiri` romani si maghiari, ba chiar si croați și sârbi, amestec etnic virtual exploziv. Nu e vorba nici de democrație sau libertățile individuale ori colective ci de simplul șovinism antitzigănesc. Urmăriți presa maghiară și română și veți descoperi că tema Marian Cosma stârnește interes similar în ambele părți. Cu diferența că agenda anti-tzigănească este mult mai tranșantă în Ungaria în timp ce românii se mai străduiesc să păstreze aparențele. Din ce în ce mai greu, după cum se vede în ultimele ore - cine a urmărit B1 TV în seara asta înțelege. 
3. Și ca să termin apoteotic: problema romă este un adevărat butoi cu pulbere pe care, letargic, se scarpină toată regiunea. Dincolo de justificările istorice sau ipocrizia majorității, o parte din cauze trebuie căutate în structura socială a populațiilor rome și în organizarea șanselor de viață a acestora care, la fel ca și în cazul românilor din epocile cele mai întunecate, glorifică carierele haiducești (am fost corect dpv politic). Probabilitatea apariției vreunui Gandhi sau Luther King fiind apropiată de cea a planării elefantului pe forța portantă a urechilor proprii din situația actuală eu nu văd deznodăminte fericite. 


Un comentariu:

Bogdan spunea...

Fully agree. Dar aş mai adăuga, la punctul 3, ca regiunea s-a cam extins. Italia s-a înscris deja de multişor pe lista...