11 august 2006

De ce nu moare socialismul?

Am vazut in Catavencu un titlu din ultimul Idei in Dialog - "De ce nu moare socialismul" de Traian Ungureanu. Ar fi un răspuns simplu la întrebara asta grandioasă: pentru că există opresiune. La toate nivelurile, inclusiv cel interuman. Şi nici nu pare a dispărea, chiar dacă democraţia liberală a reuşit să îi atenueze unele din faţetele monstruoase din perioadele anterioare.

Ce înseamnă să fii oprimat? Să nu deţii controlul asupra propriei vieţi - opresorul fiind cel care hotăreşte ce urmează să facă cei din jurul lui. Cu cât conştiinţa acestei situaţii este mai acută din partea celui subjugat cu atât este mai puternică frustrarea. Lipsa de autonomie individuală ia diverse forme în funcţie de epocă dar, indiferent dacă este capitalism, comunism sau absolutism monarhic, tot lipsă de putere este.

Apropos de TRU: de la faza cu Zidane şi Materazzi (vezi articolele de prin "22") omul mi se pare de-a dreptul rasist şi fascistoid. Merită citite articolele lui despre finala Franţa-Italia. E drept că singurul lucru pe care nu l-a spus este că ţine cu Italia pentru nu au negri în echipă.

Niciun comentariu: