22 august 2006

In Maramures


Am mai facut o excursie - in Maramures. Prin Dej, Baia Mare, pana in Sighetul Marmatiei. In Maramuresul istoric peisajele iti taie respiratia (poza e cu muntii Gutai). Sighetul Marmatiei are aerul unei metropole avortate din cauza unor nenorociri politico-istorice. Acolo am auzit, intr-o sala de asteptare, trei oameni vorbind intr-o limba slava pe care in nici in chip nu mi-am inchipuit ca ar fi ruteana. Care trebuie sa semene cu rusa, nu? Chiar si asa am fost surprins sa aflu ca sunt surbi - in Nordul extrem a Romaniei - 'unde se atarna harta in cui' - sunt sarbi. Cum au ajuns acolo, este o alta chestie interesanta. Alte observatii...In alte regiuni, cum ar fi Valenii Lapusului, situatia este deprimata. Oare are legatura cu trecutul cooperativizat al unor regiuni?

Morosenii munteni au prins bine samanta de capatuiala care sta in agroturism - si in banii Sapard - prin unele sate e plin de pensiuni si porti morosenesti 'autentice'.

Daca v-ati indoit ca Maramuresul ar fi taram fabulos, mergeti in Budesti, langa Cavnic, sa incercati locul in care legea gravitatiei nu se mai aplica (faza care este deja celebra, cred, stiri + reportaje despre locul cu pricina fiind in fiecare an la televiziuni, de mai multe ori). Senzatia pe care o ai cand masina incepe sa 'curga' la deal e egalabila, probabil, doar de emotiile pe care ti le da imponderabilitatea. O fi o iluzie optico-vestibulara la scara cosmica.

Un coleg ne-a vorbit intr-un interviu de grup de discriminarea de care sufera cei de la tara in contactele cu orasenii. Am avut, in fata unui fel de notabilitate din MM, un diferend cu un nene de la tara. Avantajul meu social a fost total.

Un comentariu:

Cryptoprocent spunea...

Daca aveti ocazia sa vizitati zona Maramures si Baia Mare va recomand o epsniune unde va puteti caza in conditii de 3 stele foarte bune. Pensiunea Ideal, este amplasata in Centrul Vechi al orasului Baia Mare, din judetul Maramures, foarte aproape de: Turnul lui Stefan, Centrul Millenium, Parcul si strandul municipal, Muzeul de istorie, Muzeul satului, Stadionul Dealul Florilor. Pensiunea Ideal este una dintre noile pensiuni din Baia Mare, Maramures pe malul Raului Sasar si printre putinele pensiuni din centrul istoric care va ofera cazare la un pret ideal. Cazarea la pensiuni este o buna idee pentru turisti avand in vedere preturile si ospitalitatea maramuresenilor oferita de proprietarii pensiuni lor. Cazare pensiuni Maramures-Pensiunea Ideal Un alt blog cu informatii despre cazare in zona Maramures si in Baia Mare este Cazare Baia Mare-Hoteluri Maramures/