23 august 2006

dosariada cu ata alba si ochi albastri


Revin la dosariada. L-am vazut acum cateva zile pe Mitica Dragomir (PRM) la Antena3, impreuna cu Cristoiu. Infiera la informatori ca Iliescu la dusmanii de clasa pe vremuri. In schimb, ofiterii de securitate au fost baieti buni, si-au facut meseria etc. Nu se mira nimeni ca pe Antena 3 cam asta e punctul de vedere oficial. Dupa o zi, PSD-istii prin Mircea Geoana au gasit de cuvinta sa inceapa curatenia in partid - adica vor da afara toti membri care se dovedes a fi fost informatori. Nu si pe ofiterii de securitate! Ce sa mai vorbim de activisti...PD-ul are si el securistii lui de omenie. Doar PNL-ul se incoarda sa ii prigoneasca pe ofiterasii patrioti si profesionisti pe care, nu-i asa?-regimul nemilos al lui Ceausescu i-a obligat sa se angajeze in aparatul de represiune si sa santajeze tot felul de oameni care nu vroiau, cei mai multi, decat sa fie lasati in pace sa umble dupa carne, lapte etc...bucuriile vietii in Epoca de Aur. Sincer mi se face o mila de bietii ofiteri. La fel si de activisti, pe care 'sistemul necrutator' i-a obligat sa faca lucruri cu care ei nu au fost niciodata de acord, de care nu au profitat si pe care le-au subminat cu metode si un curaj pe care Dinescu si ai lui nu o sa le cunoasca niciodata. Bine i-au facut si lui Plesu!

Foarte simplu, reforma clasei politice pe care ne-o toarna in cap unii excitati sau ipocriti - o sa arate asa: informatorii o sa reintre in categoria cetatenilor (eventual vor fi reactivati ca sa recupereze din pierderile din dosariada) iar noi vom fi condusi in continuare de securisti si activisti PCR care sunt si patrioti si competenti.

Dinte fosil


La intoarcerea din Sfantu-Gheorghe am gasit, pe malul Muresului (undeva la iesirea din Zona Secuiasca, dupa Toplita) un dinte fosil. Din cate am vazut eu, dupa cautari amatoricesti pe net, ar putea fi de rechin sau crocodil de amu' jde milioane de ani (peste 20 mai exact). Poate stie cineva mai bine.

22 august 2006

In Maramures


Am mai facut o excursie - in Maramures. Prin Dej, Baia Mare, pana in Sighetul Marmatiei. In Maramuresul istoric peisajele iti taie respiratia (poza e cu muntii Gutai). Sighetul Marmatiei are aerul unei metropole avortate din cauza unor nenorociri politico-istorice. Acolo am auzit, intr-o sala de asteptare, trei oameni vorbind intr-o limba slava pe care in nici in chip nu mi-am inchipuit ca ar fi ruteana. Care trebuie sa semene cu rusa, nu? Chiar si asa am fost surprins sa aflu ca sunt surbi - in Nordul extrem a Romaniei - 'unde se atarna harta in cui' - sunt sarbi. Cum au ajuns acolo, este o alta chestie interesanta. Alte observatii...In alte regiuni, cum ar fi Valenii Lapusului, situatia este deprimata. Oare are legatura cu trecutul cooperativizat al unor regiuni?

Morosenii munteni au prins bine samanta de capatuiala care sta in agroturism - si in banii Sapard - prin unele sate e plin de pensiuni si porti morosenesti 'autentice'.

Daca v-ati indoit ca Maramuresul ar fi taram fabulos, mergeti in Budesti, langa Cavnic, sa incercati locul in care legea gravitatiei nu se mai aplica (faza care este deja celebra, cred, stiri + reportaje despre locul cu pricina fiind in fiecare an la televiziuni, de mai multe ori). Senzatia pe care o ai cand masina incepe sa 'curga' la deal e egalabila, probabil, doar de emotiile pe care ti le da imponderabilitatea. O fi o iluzie optico-vestibulara la scara cosmica.

Un coleg ne-a vorbit intr-un interviu de grup de discriminarea de care sufera cei de la tara in contactele cu orasenii. Am avut, in fata unui fel de notabilitate din MM, un diferend cu un nene de la tara. Avantajul meu social a fost total.

16 august 2006

Excursie în secuime


Am fost în excursie până la ai mei în Sf. Gheorghe. Am mers pe drumul european 60 şi ne-am întors prin secuime (M-Ciuc, Gheorghieni, Topliţa, Reghin).

Câteva constatări:
- Transilvania de Est are câtva resurse importante de tursim cultural nevalorificate - bisericile fortificate, cetăţile ţărăneşti din regiunile săseşti, staţiunile montane din secuime. Nu trebuie uitate nici tradiţiile zonei - artizanatul secuiesc poate fi o afacere foarte profitabila. După modelul Kurtoskalacs, he he, se pot vinde tulipane, porţi secuieşti cu columbare, pălinca de chimion plus o liotă de legende locale
- Sighişoara şi Tuşnad Băi mi s-au părut, pe traseu, cel mai bine integrate în circuitul turistic. Sighişoara are aerul unui oraş turistic occidental get-beget, iar din punctul de vedere al afluxului de vizitatori cu buzunare generoase stă foarte bine, poate cel mai bine din ţară. La Tuşnad era plin de turişti români. Şi acest lucru e bine - a crescut nivelu de trai, s-au diversificat şi modalităţile de petrecere a timpului liber (evident vcă mă gândesc la competiţia cu concediul "la mare"). Reghinul - în care ne-am rătăcit un pic - a fost şi el o surpriză frumoasă (se construieşte în centru intens)
- drumurile sunt ceva mai bune: drumul E60 e excelent, aşa cum se cunoaşte; în secuime situaţia s-a mai îmbunătăţit, chiar dacă suntem, probabil, tot la nivel de ţară africană. Cea mai dramatică îmbunătăţire s-a înregistrat în Sfântu-Gheorghe, unde străzile principale sunt toate nou asfaltate. În schimb, în Topliţa şi în Gheorghieni, din câte am văzut, este teribil: grijă mare la maşini!
- După un deceniu şi 1/2 de declin trist, Sf. Gheorghe a renăscut. Oraşul e relativ cochet, frumos administrat şi viu - ritmul vieţii este destul de sănătos, ceea ce sugerează că economia merge binişor. Poate că un suflu viguros - temporar - i-au dat şi cei plecaţi în străinătăţi (Ungaria mai ales) reveniţi pentru concedii.

Nota: poza e cu cimitirul din Micfalau

11 august 2006

De ce nu moare socialismul?

Am vazut in Catavencu un titlu din ultimul Idei in Dialog - "De ce nu moare socialismul" de Traian Ungureanu. Ar fi un răspuns simplu la întrebara asta grandioasă: pentru că există opresiune. La toate nivelurile, inclusiv cel interuman. Şi nici nu pare a dispărea, chiar dacă democraţia liberală a reuşit să îi atenueze unele din faţetele monstruoase din perioadele anterioare.

Ce înseamnă să fii oprimat? Să nu deţii controlul asupra propriei vieţi - opresorul fiind cel care hotăreşte ce urmează să facă cei din jurul lui. Cu cât conştiinţa acestei situaţii este mai acută din partea celui subjugat cu atât este mai puternică frustrarea. Lipsa de autonomie individuală ia diverse forme în funcţie de epocă dar, indiferent dacă este capitalism, comunism sau absolutism monarhic, tot lipsă de putere este.

Apropos de TRU: de la faza cu Zidane şi Materazzi (vezi articolele de prin "22") omul mi se pare de-a dreptul rasist şi fascistoid. Merită citite articolele lui despre finala Franţa-Italia. E drept că singurul lucru pe care nu l-a spus este că ţine cu Italia pentru nu au negri în echipă.

10 august 2006

securisti, activisti unde sunteti?


Toata lumea s-a prins, cred, ca dosariada CNSAS s-a transformat intr-un balci absurd si periculos. In timp ce fosti functionari in a caror fisa a postului statea scris ca trebuie sa dea informari la Secu' sunt facuti zob in buletinele de stiri, ofiterii de Securitate de ieri si activisti de partid isi vad linistiti de treaba. Poate chiar elaboreaza dosare cuprinzand persoanele care urmeaza sa fie neaparat verificate de CNSAS. Nu este ciudat sa ii blamam pe informatori pentru caracterul lor dezagreabil si sa ne facem ca uitam de adevaratii tartori ai regimului - liota de ofiteri de securitate si activistii de partid, care nici unul, nu a fost obligat sa promoveze in ierarhia de regimului?

ebook-uri



Am fost incantat ca se desfasoara un asa-zis 'world ebook fair' si tone de carti eletronice pot fi descarcate moca pana in 11 august. Incercand, am descoperit ca documentele sunt cele care oricum sunt la indemana pe gratis - Project Gutenberg etc. Si chiar imi faceam iluzii ca i-a apuicat pe editori generozitatea, macar din interese de marketing.
Scriu un raport de cercetare. Despre oameni care traiesc printre sobolani si manâncă ce găsesc prin containerele de gunoi din Oradea. Intr-una din pauze am generat blogul asta. Evident că nu e nici o legătură între cele două chestii.