01 septembrie 2007

Fuga de realitate

Una dintre cele mai nesimtite propuneri auzite recent, este aceea de a interzice difuzarea sondajelor de opinie in timpul campaniei electorale. Vezi http://www.hotnews.ro/articol_82771-Un-atentat-impotriva-dreptului-la-libera-exprimare-de-Mircea-Kivu.htm
Pe langa argumentele lui Kivu din articolul la care fac trimitere ami am vreo doua: ca sondajele sunt inca o cale de a valida rezultatele alegerilor (da, mi-e teama ca alegerile pot fi falsificate) iar la teza ca sondajele sunt un instrument de manipulare, nu pot decat sa intreb, ce este campania electorala, daca nu manipulare? Adica ziarele vor putea publica orice, ca doar sondajele fac rau democratiei.

Din necunoasterea alternativelor au de castigat, s-ar putea presupun, partidele aflate pe tobogan: PRM si UDMR mai ales dar si PNL care are tot interesul ca PLD sa nu intre in parlament. Fuga de realitate a partidelor trimite la o metafora a lui Avramescu, care spunea intr-o emisiune ca clasa politica romanesca se comporta ca o putere de ocupatie, exterioara si straina populatiei cu care ar prefera sa aiba cat mai putin de lucru.

Sunt tare curios cum vor reactiona sociologii 'publici' cei atat de atenti la imaginea profesiei. Oare vor pune interesul politic mai presus de bunul simt?


Niciun comentariu: