08 martie 2008

Cand presa mimeaza orgasme morale

Goana dupa senzational si lubric a presei produce, paradoxal, un fel de fundamentalism moral gretos. Acum aproape un an a produs valva in oras cazul unor adolescenti filmati in timpul unei partide de amor. Imaginile au ajuns pe net si de aici a inceput nebunia. Cei mai penibili mi s-au parut administratorii scolii la care invatau care s-au declarat revoltati ca tinerii respectivi au lezat imaginea institutiei si propuneau sanctiuni drastice. Toata lumea stie ca: 1)la 15 ani o buna parte dintre tineri sunt activi sexuali; 2) filmarea in timpul actului sexual e o practica erotica destul de comuna; 3) imaginile au ajuns pe net fara acordul protagonistei acuzate ca a stricat imaginea liceului. 4) scenele respective de sex nu se intamplau in scoala. Si atunci, unde este vina fetei? Adevarul este ca presa, la fel ca si publicul excitat, se da in vant dupa faze picante dar rigorile de credibilitate pretind ca astfel de non-stiri (de cand e un eveniment faptul ca niste tineri de 14-18 ani fac sex?) sa fie tratate in cheie moralizatoare. Astfel ca destul de frecvent suntem alertati despre practici sexuale nepotrivite care, in mod evident, trebuie drastic pedepsite. Din acelasi registru face parte si 'drama' de ieri cu bibliotecara anti-sexi de la Universitatea din Brasov a carei singura vina, in fond, este ca nu are nici un dram de sex-appeal desi isi inchipuie contrariul. In rest, toata revolta morala care a inconjurat stirea este de un penibil desavarsit. Cel mai moral lucru pe care pot sa il faca televiziunile si ziarele cand dau de astfel de situatii este sa le ignore!
Ar mai fi si altele de spus aici. Ca, de pilda, un santaj sau o calomnie fara obiect poate fi fabricata din sofisme moralizatoare. Sau ca prea adesea se confunda moravurile cu morala, probabil chiar de catre cei care au o problema cu etica.

Povestea filmuletului porno
http://66.102.9.104/search?q=cache:kNtNCqTTPRAJ:www.bihoreanul.ro/articol/ziar/oradea/sexhibitionistii/15962/+Adrian+Hatos+fete&hl=en&ct=clnk&cd=13&gl=ro

Scenele de strip-tease anti-erotic din biblioteca in constructie:

http://www.hotnews.ro/stiri-2528137-cum-distreaza-profesorii-biblioteca-video.htm

2 comentarii:

Bogdan spunea...

Vezi tu ce se întâmplă, ăsta e tipul de ştire care se vinde la noi, care stârneşte interes, care face masele să tremure de plăcerea de a se închipui mergând în piaţa publică ca să dea în incriminat cu pietre...

Iar frustrările sunt şi ale celor din presă, că doar şi ei "e oameni" ...

:(

Adrian Hatos spunea...

Toata lumea „buna„ se simte confortabila in razboiul impotriva sexului, care aduce aminte de puritanismul de mucava din epoca de aur. Din acelasi registru face parte si concluzia naucitoare a Mihaelei Miroiu ca una dintre problemele etice cele mai importante din universitati este hartuirea sexuala. Pentru mine e clar ca este un simulacru de moralitate, dar pentru altii?