10 martie 2008

Razboiul lui Charlie

Am citit pe yahoo.movies.com ca e un film apreciat. http://movies.yahoo.com/movie/1809774261/info
Asa ca apucand sa merg la cinema dupa o lunga pauza (sa traiasca mama soacra!)nu am ratat ocazia. O mare dezamagire: am asistat 90 de minute la un documentar biografic pseudo-amuzant in stilul History channel care nu a reusit sa ma dea pe spate din nici un punct de vedere. Pe scurt, este vorba de un congressman playboy care, fiind motivat de diverse junghiuri de constiinta, a pus umarul serios la transferuri din ce in ce mai mari de armamament platit din banii americani pentru mujahedinii din Afganistan. Pana la concluziona ca Uniunea Sovietica a fost ingenuncheata de un senator alcoolic si de ibovnica lui miliardara (Julia Roberts) nu mai e decat un pas, pe care filmul il face si se umple de ridicol. Filmul acrediteaza cateva stereotipuri istorice si geopolitice:
- Uniunea Sovietica s-a retras pentru ca pierdeau prea multe elicoptere si avioane (doborate cu rachetele furnizate de americani)
- Mujahedinii, cu curajul sau motivatia lor, au contat mai putin decat cateva jocuri de interese globale in centrul carora era Charlie (intre doua pahare de schotch on the rock)
- Politica externa - dar si interna - a SUA este un antrenant joc strategic desfasurat intre cocktail partyuri si partide de sex adulterin
- In afara de o mana de lideri care conduc destinele popoarelor, restul sunt doar figuranti - citeste cretini usor de dresat.

Pe scurt, un film propagandistic republican, conservator pana in maduva oaselor, care glorifica o politica americana agresiva si cu putina legatura cu democratia. Din punct de vedere cinematografic, un esec pentru Tom Hanks si Julia Roberts. Daca a fost o comedie, e nereusita - nu mi-a venit sa zambesc decat de cateva ori. Cel mai reusit personaj as zice este agentul CIA Avrakotos, un fel de parodie de Michael Moore - paranoic, unsuros si libidinos, care avertizeaza la un moment dat ca roata istoriei se va intoarce.

Niciun comentariu: