CL Oradea a votat bugetul pentru 2008. Stirea asta banala pentru altii e importanta pentru mine pentru ca in 2007 m-am implicat intr-o actiune de advocacy in care incercam sa convingem autoritatea locala sa directioneze mai multi bani pentru servicii sociale, inclusiv sume mai consistente pentru subventionarea serviciilor sociale furnizate de organizatii non-guvernamentale.
Ei bine, agitatia noastra a fost in van - nimic nu s-a dat in plus. Pentru mine, agitatia a constat mai ales in cercetare de analiza a nevoilor, pentru altii organizare de dezbateri publice, intalniri mai mult sau mai putin tactice, comunicate de presa. Un fel de Scoala de PR din mers.
Faptul ca alesii locali au hotarat sa nu aloce sume mai consistente pentru servicii sociale nu e un lucru scandalos in sine. Orasul are nevoie de cheltuieli serioase in infrastructura in continuare, vede toata lumea.
Si totusi, distribuirea fondurilor din buget e motiv de nervi pentru orice om cu bun simt. Vin cu doar doua argumente: proiecte aiuritoare aprobate pentru 2008 si modul de alocare al banilor destinati asistentei sociale.
Iata ce aflam din Crisana http://www.crisana.ro/stiri/politica-1/cainii-latra-caravana-trece-proiectul-de-buget-a-fost-votat-cu-ochii-inchisi--56256.html
cum vor fi cheltuiti banii:
- 200.000 RON pentru Crucea Oradieicare va deveni simbol (al ce?, al ingroparii banilor publici probabili) si asta e doar inceputul
- 70.000 RON pentru achizitionarea de laptopuri pentru consilierii (ca sa voteze de acasa, online si sa dezbata pe messenger problemele urbei)
- 2.000.000 RON direct in gaura neagra, adica FC Bihor (alt simbol, nu-i asa?)
- 350.000 RON sistem de irigatii automatizat in Parcul Petofi
Ia sa vedem, pe de alta parte, cum se cheltuie banii de asistenta sociala. Preiau niste cifre din analiza bugetelor de asistenta sociala realizata de cei de la Coalitia Strong (cea cu advocacyul avortat). In 2006 (de atunci structura bugetului nu s-a schimbat semnificativ) din banii de asistenta sociala ai CL Oradea 69% s-au dus pe prestatii (ajutoare de tot felul), 17% pe servicii sociale iar restul, 14% pe administrarea asistentei sociale. Dar cel mai interesant este cum sunt cheltuiti cei 17% destinati serviciilor sociale. Ei bine, 62% (adica 1850000RON) au fost papati la Cantina Sociala iar inca 28% (inca 834000RON) la Centrul de Zi al ASCO. Serviciile sociale ale ONGurilor au primit, in schimb o felie de 3% din reprezentand 88000RON (cam cat o masina mai de doamne ajuta). Potrivit estimarilor celor de la Strong, in 2007, serviciile sociale ale primariei au avut, in medie, 371 de beneficiari, in timp ce serviciile ONGurilor au avut 2500 de beneficiari.
Sa inteleg ca printre simbolurile orasului se numara si cantina sociala? La fel ca si FC Bihor si viitoarea cruce. Sau ca unii nu conteaza pe voturile celor cu copii cu handicap, sau ale celor cu diverse dizabilitati? Sau ca nu prea au fost ONGuri prietene de incredere?
Textul analizei financiare a celor de la Strong poate fi descarcat de la http://www.coalitiastrong.ro/download/files/Analiza%20financiara%20CL.doc
Un comentariu:
Crucea aia a Oradei e cumva o "cruce de piatră"? :D
Trimiteți un comentariu