16 iunie 2009

A fost sau nu a fost?

Alegeri second-hand PDF Imprimare Email
de Adrian Hatos   
Alegerile pentru Parlamentul European sunt cunoscute de specialişti ca fiind scrutine naţionale de rangul al doilea. În ciuda discursului centrat pe politici şi mize europene, mai ales din partea birocraţilor de la Bruxelles, alegătorii refuză să înţeleagă dimensiunea continentală a acestor evenimente electorale şi le tratează, cel mai adesea, ca momente de răfuială cu guvernele locale. 

Aşa se face că în mod sistematic, începând cu 1979 când a fost organizat pentru întâia oară acest fel de alegeri, partidele de opoziţie şi cele etichetate „extremiste” obţin scoruri mai bune decât în alegerile naţionale precedente. Partidele guvernamentale, în schimb, înregistrează procente mai slabe. În plus, partidele socialiste se descurcă de cele mai multe ori mai rău în aceste alegeri decât în cele naţionale. Eşecul usturător al laburiştilor britanici sau al socialiştilor spanioli poate fi înţeles destul de simplu în acest mod, la fel şi accederea în Parlamentul European a tot felul de grupări radicale, chiar cu număr mare de mandate, precum în cazul Olandei. 
Psihologia alegătorului pus în faţa unui exerciţiu electoral aparent fără miză explică regularităţile de mai sus. Votantul îşi permite să opteze mai puţin raţional, mai puţin strategic şi mai corect în raport cu propriile idiosincrazii ideologice. Probabilitatea de a vota cu „inima” mai degrabă decât cu mintea este mult mai mare. 
Toate acestea mă fac să zâmbesc urmărind discuţiile, uneori aiuritoare, despre „semnificaţia” rezultatelor alegerilor din 7 iunie 2009.  
Cel mai edificator rezultat este, eşecul PNL-ului. În calitate de partid de opoziţie, alegerile europene ar fi fost un bun prilej de consolidare a poziţiei sale. Scăderea electorală a liberalilor poate fi explicată prin erorile de strategie din ultimele luni şi prin caracterul nerealist al scorului de la parlamentarele de anul trecut. Pe de o parte, activitatea de opoziţie a PNL-ului este puţin vizibilă, nu atât din cauza clamatei fragilităţi a grupului PNL+UDMR în Parlament, ci pentru că partidul lui Antonescu pare a avea o singură ideologie, banalul „Jos Băsescu!” şi un singur obiectiv politic: intrarea liderului în turul doi al alegerilor pentru Cotroceni. Pe de altă parte, cel puţin cinci procente din rezultatul de anul trecut sunt datorate accesului la resursele guvernamentale, ceea ce explică şi succesul fulminant al liberalilor în mediul rural în 2008. Este evident că obiectivul liberalilor pe termen lung nu poate fi altul decât conservarea scorului actual cu alternativa unui destin funest.
Resurecţia intens comentată a PRM-ului pare un simplu balon de săpun, la fel ca şi mobilizarea electoratului tânăr în favoarea Elenei Băsescu. Apatia alegătorilor marilor partide coroborată cu simpatia pentru Gigi Becali a unor categorii, de altfel inactive din punct de vedere politic, l-au readus pe Tribun în marea politică. În eventualitatea unor alegeri naţionale PRM-ul ar cădea din nou sub pragul electoral. Doar greşelile de tactică ale actorilor politici importanţi, de genul unor alianţe oportuniste, cât şi pofta de scandal a televiziunilor îl pot readuce în arena politică pe Vadim, al cărui electorat nu mai există. 
Rezultatele partidelor din coaliţia de guvernare din România nu pot fi tratate, însă, decât parţial în cheia teoriei „alegerilor naţionale secundare”. Pe de o parte, ambele se află la guvernare de doar câteva luni şi încă petrec o oarecare lună de miere cu electoratul. Pe de altă parte, pentru PSD şi PDL, alegerile din 7 mai au fost doar o repriză din bătălia pentru alegerea preşedintelui, motiv pentru care au mobilizat resurse imense în raport cu importanţa directă a scrutinului european. Comparând scorul relativ ale celor două partide cu cele de la parlamentarele din toamna anului trecut se poate spune că egalitatea dintre ele se păstrează, niciuna neputând clama o desprindere decisivă. Scorurile la prezidenţialele care vin depind însă prea puţin de ceea ce s-a întâmplat la recentele alegeri, concluzia fiind simplă: meciul se joacă în continuare!

Publicat in Informatia de Vest

Un comentariu:

Marinela spunea...

Nu ti-am mai vizitat blogul de ceva vreme (nu ca te-ar interesa in mod deosebit asta) deoarece am avut mici probleme cu pc-ul, dar MARE mi-e bucuria cand redescopar ca esti un analist politic de geniu. Super-bine spuse si alcatuite ultimele articole - FELICITARI. Am citit de putine ori articole scrise cu atata profesionalism, obiectivitate si aplomb. Inca o data BRAVO.
E o incantare sa te citesc! Mai ales cand vad ce e in tarisoara asta.(Revad adolescentul revoltat de altadata, si iarta-ma daca-ti suna prea personal, dar imi place mult cum gandesti si cum scrii, si nu in ultimul rand, ma bucur ca te-am cunoscut.)
Tot binele din lume.
Marinela
ps - fa ceva cu "Alegeţi-vă o identitate" caci ii e f. greu cuiva care n-are contGoogle sau blog sa posteze aici(in afara de varianta "anonim")