10 noiembrie 2009

Sondaje

În data de 2 noiembrie au fost publicate două sondaje, despre prezidenţiale – despre ce altceva? În timp ce CCSB (firma mogulului cu antene) îl plasa pe preşedintele în funcţie în frunte, la 6 procente în faţa lui Geoană, INSOMAR-ul (prieten foarte bun cu mogulul stăpân al realităţii) îl cocoţa pe Geoană pe primul loc, la o distanţă de 2 procente de Băsescu. Multă lume a simţit un iz de manipulare grosolană în aceste contradicţii şi şi-a exprimat revolta, inclusiv cei de la Hotnews, care au hotărât că nu mai publice niciun sondaj preelectoral. Au fost unii care au înţeles din decizia portalului de ştiri online o anumită disperare a taberei prezidenţiale, în timp ce alţii au considerat hotărârea salutară din punctul de vedere al igienei mediatice. 


3 comentarii:

Turambar spunea...

Mda. Si cum vedeti voi, ma rog frumos, aceasta reglementare? Cine e cel mai stralucitor? Cine da diplomele de buna purtare? Cine e mai probabilist decat celalalt?

Tz tz tz. Cata aplecare spre frantzuzisme...

:blink:

Adrian Hatos spunea...

In spiritul obiectivitatii si echidistantei vom tacea. Asa cum trebuie sa faca oricine care doreste sa fie ferit de injuraturile luptei impotriva dictaturii.
Recunosc ca am gresit: salvarea democratiei scuza mijloacele.
Merg sa imi caut niste cenusa.

Bogdan spunea...

Mie îmi place că iei în calcul și firme cunoscute pentru incapacitatea de a produce rezultate care nu sunt pe gustul celor ce le comanda :))

Altfel, în opinia mea, e o problemă de (1) conţinut a chestionarelor (ipoteza mea este că dacă multe întrebări despre candidatul X preced itemul de vot, atunci e probabil ca X să crească cu câteva puncte procentuale); (2) calitate a selecţiei respondenţilor (agenţiile de colectare a datelor de la noi nu o să accepte curând însă astfel de idei...)