30 aprilie 2010

Lustruiația


Se caută bezmetic vinovații pentru nemernicia noastră. Acum a revenit tema lustrației, cu anatema pe activiști. Dacă am fi făcut epurarea la vreme, în 1990, am fi fost altă națiune și vorbeam altă limbă. Dar pentru că suntem în România, toate renunțările și amânările par a fi bine motivate. Nu era justificată lustrația, pentru că înaintașii noștri nu făcut nici comunismul nici teroarea ei cum trebuie. (De abia mineriadele lui Iliescu ne-au dat o sugestie despre cum ar fi putut să fie comunismul stalinist bine implementat prin mostrele interesante de guvernare autocratică eficientă.) 
Acum, câțiva consilieri de-ai lui Băsescu își implementează visurile nouzăciste de golani în timp ce președintele însuși se amăgește că participă la reforma clasei politice. Votul uninominal nu a schimbat nimic, se vede bine, și nici lustrația nu va mai face altceva decât să facă de râs ideea de reformă morală. Probabil că elita PSD, căreia i se adresează lustrația de fapt, va resimți pentru scurtă vreme o oarecare traumă de resurse umane. Problema se va rezolva rapid deoarece rezerva de carieriști, oportuniști și de pupincuriști este cvasinelimitată. Acest lucru l-au știut foarte bine și comuniști și securiștii. În opinia mea, cu mici excepții, cei ambițioși au făcut în anii 70-80 toate compromisurile cerute pentru o carieră oarecare. Și le fac în continuare pentru că, fără vreun genocid revoluționar, elita se reproduce din aceleași categorii umane, indiferent de contextul normativ sau ideologic.  
Lustrația, realizată acum, va avea efectul paradoxal de a întări sistemele pe care se așteaptă să le schimbe sau să le decapiteze prin forțarea schimbului de generație. O generație hăituită și obosită de profitori va fi înlocuită de una tânără, dornică de afirmare. Iar noi ne vom întreba în continuare ce trebuie să gândim sau să facem pentru a fi bogați și puternici precum Patriciu sau Becali. 

Niciun comentariu: