16 ianuarie 2013

Robin Hood demagogul



Demult nu am mai auzit atâtea bizarerii și păreri tangente cu problema ca și cu ocazia scoaterii pietrei aruncate cu nonșalanță de ministrul Nicolaescu în iazul politicilor de sănătate.
Sunt banii colectați prin CAS publici sau privați? Constituie ei un impozit sau o asigurare individuală? Ce înseamnă solidaritate socială? Este propunerea ministrului o sugestie de naționalizare?

Cred că orice discuție ar trebui să pornească de la 2 scopuri fundamentale inexorabil legate: 1) accesul tuturor cetățenilor la servicii medicale de calitate; 2) utilizarea eficientă a banilor asiguraților (indiferent ce nume dăm contribuțiilor lor).

Ce legătură au aceste obiective cu propunerea ministrului nu îmi este clar. Dacă deconturile per intervenție sau analize  la privat ar fi mai costisitoare decât la unitățile publice renunțarea la finanțarea de la CAS a spitalelor și clinicilor private ar fi justificată. Dar nu este așa - știm bine că se decontează la aceași tarif intervențiile la privat și la public. Dacă am avea dovezi că managementul unităților publice ar fi mai bun decât la cele private iar ar fi bine să fie orientați banii doar către aceste spitale și clinici. Ar fi minunat să fie așa dar minunile nu se întâmplă în partea asta de lume.

Cred că sistemul corect este ca CAS-ul să contracteze anual sau multianual un anumit număr de analize, intervenții etc. pe criterii de eficiență cost-beneficiu și de îndeplinire a unor standarde de calitate. Singurul loc în care contează dacă contractorii sunt privați sau de stat este acela al accesului la tratamente al categoriilor celor mai sărace care, în mod evident, nu pot acoperi costurile adiționale impuse de privați.

Cred că aici este și miezul problemei pe care îl semnalizează defapt inițiativa lui Nicolăescu și care arată încă odată ipocrizia guvernamentală: doctorimea din spitalele publice nu vede cu ochi buni că le pleacă la privați cei mai lucrativi pacienți ei rămânând pe cap cu cazurile sociale, multe, nerentabile și complicate. Demagogia devine astfel evidentă: retragerea decontărilor către spitalele private ar  forța migrarea către spitalele publice a unui segment din clientelă fără a îmbunătăți accesul la servicii medicale ale celor săraci (cu alte cuvinte, sporul de finanțare la public ar fi consumat de clienții de clasă mijlocie inferioară care ar decide să se înghesuie la public cu plicurile și relațiile pregătite). Dezavantajul imediat pentru cei săraci, cărora li se plânge pe umăr cu lacrimi de crocodili poartă în literatura de politici publice denumirea de „efectul Robin Hood”, care înseamnă, paradoxal, că de repartizarea egalitară și etatistă a serviciilor publice beneficiază în primul rând persoanele din clasa mijlocie deoarece sunt înzestrate cu resurse pe care cei marginali nu le au.

Soluțiile pentru sistemul sanitar sunt cu totul altele. Pe scurt ele se pot enunța în puține cuvinte: 1) opriți furturile din sistem; 2) puneți-I pe toți cei care au venituri sau proprietăți peste un anumit prag să contribuie. E atât de simplu!

Niciun comentariu: