30 ianuarie 2013

Vă rog, gândiți!



De ziua Sfintei Preacuvioase Paraschieva, de Sfântul Ion cel Nou, de Bobotează sau de oricare alt sfânt, mii de credincioși se calcă în picioare pentru a pune mâna pe lucrurile făcătoare de minuni – PET-uri cu apă sființită, bucăți de oase cu certificat de autenticitate.

După ce tratamentele „alopate” par a fi dat greș în diverse ocazii (calitatea sistemului medical românesc poate fi o explicație, limitele științei alta), mii de români se îndreaptă spre homeopați, vraci sau șamani pentru a primi îngrijirea holistă derivată din vreo perspectivă spiritualistă cu inflexiuni orientale asupra funcționării corpului și a relației acestuia cu universul. Pentru siguranță, uneori se agrementează intervenția cu niște rugăciuni, apă sființită și chiar cu pelerinaje în locuri pline de supranatural.

Nu contează finalul – divinitatea alege căi misterioase – succesul e o garanție a fiabilității metodei iar insuccesul dovadă a lipsei de fidelitate a celui care o aplică.

Capacitatea românilor de a crede în minuni este bine cunoscută. Falimentele răsunătoare de la Caritas, FNI,  sau spargerea bulei imobiliare din 2008 intră în același registru al fatalismului și al așteptării miraculosului specifice populațiilor needucate și imature. Nu fac excepție din această listă nici entuziasmele tâmpe ale voturilor pentru schimbare din 1996, 2004 sau 2012. Sau așteptările comice la minuni din partea unei echipe naționale de fotbal destul de jalnică. La fel de irațională este și credința că monarhia sau orice altă reformă simplă ar funcționa  aidoma unui glonț magic care ar rezolva ca prin farmec toate problemele noastre. Ar fi comic, dacă nu tragic, să avem nevoie de un experiment natural ca să se dovedească că nu e așa.

Nu știu dacă copiii au nevoie de Moș Crăciun sau de Făt-Frumos ca să aibă o percepție pozitivă a realității dar adulții responsabili din lumea civilizată cu siguranță nu. Principiul realității este dureros, rezultatele cer știință, efort, riscuri și timp, lucruri pe care se pare că nu le controlăm îndeajuns și cu care nu ne putem împăca. Abia așa începem să fim cu adevărat moderni. 

Niciun comentariu: