09 decembrie 2007

Humboldtianism vs profesionalism

Colegul nostru de catedra Mihai Maci are un articol in ultimul numar din 'Idei in Dialog'.

http://www.ideiindialog.ro/index.php?categorie=12&stire=116

Pe scurt, pentru moment. Mihai are dreptate ca problema invatamantului preuniversitar romanesc, care este intr-o profunda criza, nu este lipsa de vocationalism. Acest diagnostic, frecvent intalnit, este atat superficial cat si periculos. Colegul nostru face insa, in comentariul sau, o alta gresala, ceva mai sofisticata, care paraziteaza reflectiile despre scoala romaneasca, si anume ca reduce 'cestiunea' la cea a continutului invatamantului, eventual la detalii pedagogice de genul atitudinii profesorale etc. Iata cateva teme mai degraba ignorate:
- responsabilitatea profesorilor
- lipsa generala a echitatii in evaluare si promovare
- segregarea scolilor si inegalitatea sociala in crestere
- decalajul dintre sat si oras

La ora asta diagnosticul meu ar pleca de la premisa ca profesionalismul si echitatea sunt eroisme in zilele noastre. Iar in Romania organizationala eroii nu prea au loc.

2 comentarii:

Anonim spunea...

Mai, nu am auzit in viata ta mea de tine..Adisor draga si nu stiu, sincer cum un individ ca tine poate sa ISI PERMITA sa INCERCE sa "revizuiasca"textul distinsului doctor in filosofie Mihai Maci din "Idei in dialog". Sunteti mai mult decat penibil.

Anonim spunea...

Domnule Adrian Hatos,
nu vreau sa fiu rau si sa ma refer la ce inseamna Spitalul Hatos in Oradea.Inca odata demonstrati si intariti parerea mea cu privire la cei care studiaza psihologia si sociologia : sunt ilogici, teribilisti, superficiali, necultivati si mandri.

Emanuel