Rezultatul de ieri era de așteptat. Cel puțin ordinea candidaților, dacă nu și decalajul dintre primul și al doilea. Intervalul dintre cele două tururi este prea mic pentru a se putea obține răsturnări spectaculoase astfel că Bungău are în mod evident cvasicertitudinea obținerii funcției de rector și cu aceasta adepții stabilității epocii Antal pot să răsufle ușurați.
Cred că rezultatele mai atestă și falimentul campaniilor duse de contracandidații cei mai importanți ai lui Bungău – Horga și Ilieș, care în locul unei abordări frontale a comunicării cu electoratul (pentru care nu s-au priceput cred dar, așa cum am scris ieri, nici nu au avut curaj) au preferat să își piardă vremea în strategii de culise riscante. Nu numai pentru că în astfel de aranjamente cuvântul dat este foarte relativ dar și pentru că adeseori se promit lucruri imposibile. În opinia mea un candidat bun, de genul celor doi, dacă ar fi început campania din timp și ar fi fost mai cu cojones ar fi obținut în acest prim tur cel puțin 35% iar în turul doi ar fi câștigat fără probleme cam ca și IA Pop la UBB.
În orele dintre cele două tururi Horga trebuie să încerce să-I mobilizeze pe cei vreo 200 de alegători care nu au participat la vot, în special pe cei de la medicină și să îi convingă pe votanții contracandidaților situați pe locurile 3-6 să îl aleagă. Sarcina este aproape imposibilă: având în vedere participarea masivă la vot este greu de crezut că vor veni mai mulți la vot și că, pe de altă parte, diferențele dintre votanții celor 4 candidați rămași pe dinafară nu vor avea efect. Cum o bună parte dintre cei care au votat Felea, Ionescu, Ilies și (cred că mai era unul…) nu vor veni la turul 2 mă aștept la un rezultat de genul 60-40 în favoarea lui Bungău.
Și vom continua trendul ascendent.
Un comentariu:
Inca o universitate in care castiga un 'candidat succesor'? Cred ca asa a fost in majoritatea universitatilor, ar merita verificat.
La UBB IAPop a castigat la limita, cu cateva procente diferenta, asta dupa o campanie intensa in care candidata sucesoare s-a bazat aproape exclusiv pe 'strategii de culise'.
Gabi Badescu
Trimiteți un comentariu