27 decembrie 2008

Şi totuşi, şcoala foloseşte la ceva

Am fost nevoit, ce tristeţe!, să cumpăr o coroană de înmormântare. Fără să mă complic în florării sau magazine de specialitate m-am dus aţă la Piaţa Mare (din Oradea, bien sur) unde, în timpul zilei, găseşti cel puţin 20 de florari ambulanţi gata să-ţi execute, pe loc şi la preţuri negociabile, buchetele, jerbele şi coroanele personalizate. După un minim de căutare identific „raionul" coroane funerare şi mi se pune pata pe o coroană gata făcută. Sincer, nu aveam chef să stau prea mult prin piaţă, dar nici imaginaţia sau experienţa mea în domeniu nu sunt în exces. În plus, îmi place să cred despre mine că fac cumpărăturile nu numai bine, dar şi repede.

Coroana – în fond un aranjament de ramuri de brad, ceva bucăţi de ferigă şi garoafe roşii - avea nevoie de o mică ajustare: îi trebuia mesajul. Fâşiile acelea, de hârtie neagră sau albă de obicei, pe care sunt inscripţionate cu litere şcolăreşti de mână mesaje stereotipe.

Ne-am înţeles rapid asupra preţului, adică am acceptat din prima preţul vânzătorului şi am convenit că trebuie să compunem şi să producem mesajul. Pentru că într-un context puternic ritualizat cel mai sigur din punct de vedere social este să respecţi întru totul convenţiile, am ales textele cele mai la îndemână: Pe o parte Un ultim omagiu; Pe cealalta parte: Din partea nepoţilor Roxana şi Adrian.

Aici a început bâlciul.

Cu mişcări sigure, partenera florarului a tăiat bucăţile potrivite de panglică şi a scris cu markerul auriu ceea ce auzise: …Din partea nepoţilor Rocsana şi Adrian.

I-am explicat calm că Roxana se scrie cu cs scrie mai ales când e vorba de Rocsana Marcu, că trebuia să mă întrebe mai întâi, etc. şi că va fi nevoie să refacă mesajul. Bodogănind, femeia se apucă de treabă. Între timp apare un tovarăş de prin piaţă împreună cu care adunarea face o sinteză a ştirilor macabre ale zilei. Breaking newsul era accidentul mortal al unui adolescent de prin oraş. Pălăvrăgind în continuare îmi prezentă remake-ul mesajului:  …Din partea Roxana şi Adrian.

Un pic mai puţin calm îi reproşez că nu este atentă în timp ce munceşte şi că acum iar trebuie să refacă mesajul. Tensiunea creşte. Femeia mormăie asumându-şi oarecum vina, intervine şi florarul împăciuitor. Nu e nici o problemă, refacem!

După alte momente de muncă, de data asta pline de concentrare, iată şi a treia versiune: …Din partea nepoţiilor Roxana şi Adrian. Acum eram cât pe ce să explodez, dacă nu m-ar fi pufnit râsul. La reclamaţia mea femeia a avut o explicaţie care m-a lăsat un moment mască după care m-a apucat râsul: sunt doi nepoţi, deci se scrie cu doi de i.

Evident că scriitoarea de coroane, mă gândesc că există o astfel de meserie, la fel ca şi cea de scriitor de vagoane, nu a vrut să admită că a greşit nici nu a mai fost de acord să refacă mesajul. Era prea de tot să primească lecţii de ortografie de la un profesoraş ochelarist, ea care scrisese sute de mesaje, probabil că multe cu nepoţiilor, fără reclamaţii. În plus, au încercat să mă convingă că fuseseră cât pe ce să îmi ofere un bonus, pe care l-am pierdut din cauza reclamaţiilor insistente şi nejustificate.

În cele din urmă, am convenit să îmi editez singur mesajul, ca soluţie pentru detensionarea situaţiei, în care autoritatea bărbatului, dornic de o rezolvare amiabilă, nu era suficientă. Aveam dreptul logic la o reducere, câtă vreme o parte din munca de producere a coroanei urma să o prestez eu. Nu am insistat pe tema asta, bucuros să termin mica scenetă a coroanei.

Mi-au ieşit mesajele acceptabile din prima încercare. Literele uniforme, paralele cu marginea panglicii de hârtie. Şi, mai ales, complexul mesaj era tipărit impecabil din punct de vedere gramatical. E drept că pentru profesionişti literele mele de tipar puteau să pară cam excentrice de la norma literelor de clasa a 3-a, şcoala ajutătoare, cu care sunt decorate coroanele obişnuite. Dar pentru orice eventualitate, mă pot lăuda cu experienţă în domeniul scrierii de mesaje pentru coroane.

 

09 decembrie 2008

Apel la responsabilitate sociala

Stimati concetateni!

Robi si gasca lui de grupa mijlocie de la gradinita va invita la o licitatie de binefacere la Lotus, joi dimineatza de la 10 la 12 (in prezentza tzancilor) si in aceeasi zi dupa-masa. Se vor vinde capodopere ale lucrului manual produse de copii iar banii vor fi donati unei fundatii de caritate (pe bune, nu ii vor bea parintii).

Nu ratati ocazia de a face bine!

02 decembrie 2008

Votul politic rulz

Cu doua saptamani inainte de vot un candidat dintr-un colegiu rural din Bihor avea peste 50% din optiunile de vot. Pentru ca e notoriu, pentru ca si-a facut bine treaba in parlament, nu a furat etc. Din astea multe optiuni, o buna parte erau de la simpatizantii celuilalt partid de dreapta, pe al carui candidat alegatorii nu prea il cunosteau. Pana la final, toti acesti alegatori si-au rezolvat stresul cognitiv si au votat cum trebuie a.i. candidatul portocaliu a ramas doar cu cele 30% ale partidului sau iar cvasinecunoscutul candidat galben, de acum parlamentar, a primit si el peste 30%.

Ca sa va convingeti, tabelul cu increderea in partide si optiunile politice cu 2 saptamani avant les elections (in tabel - procentele totale):

Candidat portocaliu Candidat galben
Partid portocaliu 30,1 0,9
Partid galben 21,0 11,2

Este posibila o asemenea reorientare masiva a voturilor?
Alte explicatii?
Probabile: raspunsuri distorsionate, in favoarea candidatului portocaliu, cu imagine mai buna, operatori idioti (am verificat o buna parte din operatori, nu am descoperit probleme mari)...

Situatia seamana foarte bine cu cea din Ferentari, unde o necunoscuta de la PSD l-a batut pe `razboinicul lumini`i. Filmul cu camera ascunsa de la Realitatea a aratat destul de clar care e strategia de campanie in astfel de situatii.

04 noiembrie 2008

Hatos demasca

Nu, nu este ziarul meu sau al lui tata. Nici al lu' mama. Dar se pare ca le place de mine. Ia cititi si admirati.

http://www.informatiadevest.ro/

01 noiembrie 2008

Retelele, ca si constelatiile

















O fi Ursa Mare sau Andromeda? Nu, sunt retelele de petrecere a timpului liber dintr-o scara de bloc din Oradea. Grafurile sunt realizate in UCInet de Krisztina Bernath.

Conferinta despre educatie

Organizam o conferinta interdisciplinara despre relatia dintre educatie si societate. Colegul meu Sergiu Baltatescu s-a ocupat si de pagina web a conferintei. Anuntul si alte detalii pot fi gasite la http://socioumane.ro/blog/educonf09/

14 octombrie 2008

Inflatie de filosofi si psihologi dastepti!

Mi-am permis sa clasific proiectele din rezultatele publicate ieri de CNCSIS dupa specialitate. In aproximativ 50% din cazuri il/o cunosc pe director (nu neaparat direct) precum si datedra sau specialitatea acestuia astfel incat presupozitiile mele privind incadrarea in subcomisii sunt cu grad mare de intemeiere. Pentru celelalte am facut un fel de guess-work pornind de la titlul proiectului. Cateva categorii disciplinare au fost usor de identificat - filosofia, stiintele juridice si psihologia iar clasificarea, zic eu, este satisfacator de fidela. Pentru altele - sociologia, si asistenta sociala m-am bazat si pe cunoasterea apartenentei institutionale - a.i. clasificarea din nou este de incredere. Fidelitate satisfacatoare am, cred, si la identificarea proiectelor din zona stiintelor educatiei. Alte categorii au fost mai greu de deosebit, am lasat pedinafara 6 proiecte, care dupa titlul puteau fi de stiinte politice, administrative sau economice. Pentru astea nu bag mana in foc. Rezultatele pentru acestea, precum si pentru cele pecare le-am clasificat la atropologie sau stiintele comunicarii, nu le comunic, din lipsa de fidelitate.

Specialitatate Medie N
filosofie 88 25
stiinte juridice 81 45
psihologie 89 22
psihopedagogie 89 6
sociologie-as 84 49
pedagogie 80 40
Total 84 253

Cifrele sugereaza ca au existat serioase biasuri in notarea proiectelor. Cateva discipline au beneficiat de bonusuri - psihologia si filosofia de exemplu. De fapt, analizand bucata cu bucata proiectele de la filosofie veti gasi 15 proiecte care au cel putin 90 de puncte! Dintre cele 22 de proiecte clasificate de mine ca fiind de psihologie, 16 au punctaje de minim 90. Ganditi-va ca anul trecut cam pe aici (mai exact 16) s-a invartit numarul proiectelor finantate. Avem de-a face cu o adevarata inflatie a punctajelor pe unele subcomisii. In schimb, stiintele juridice sau pedagogia au fost in mod clar, sistematic, apreciate in mod negativ iar sociologia este, in mod onorabil, la medie.

Concluzia? Embetati de dezmatul inflationist din viata publica, probabil, evaluatorii de la unele subcomisii (de ex. filosofie si psihologie) au dat cu puncte in dreapta si-n stanga cu o larghete care frizeaza incompetenta sau iresponsabilitatea.

Rezultate CNCSIS Stiinte Sociale - se legitimeaza monopolul a trei institutii

href="file:///C:%5CUsers%5CFSC%5CAppData%5CLocal%5CTemp%5Cmsohtmlclip1%5C01%5Cclip_filelist.xml">

Am sintetizat rezultatele concursului de proiecte de cercetare IDEI. Constat ca UBB, UB si UAIC, care au depus cel mai mare numar de proiecte, au un bonus de vreo 3-4 puncte in raport cu media. Avand in vedere ca finantarea se va acorda de la punctaje mai mari de 90 (estimarea mea, tinand cont de inflatia scorurilor) cele trei universitati vor obtine, probabil, cvasitotalitatea finantarilor. E corect, e benefic?

PS Ma intriga si scorurile foarte bune, pe o competitie de stiinte sociale, obtinute de cei de la Universitatea Politehnica din Bucuresti.

12 octombrie 2008

Inca o victorie a guvernului! Nivelul de trai creste pentru toata lumea.



Unele dintre persoanele aflate în sărăcie extremă supraviețuiesc din resturile cetățenilor din clasa mijlocie. Ocupă locuri neutilizate și-și organizeaza un simulacru de confort. Sunt zone de cu regim de proprietate și reglementare incerte în care aceasta devine posibil. 
Familia de persoane fără adăpost din imagine, probabil mamă și fiică, și-a improvizat un living într-un sopron/ garaj neautorizat, lângă o rablă pe care nu am văzut-o miscată de ani. Cine face o plimbare în zona Sovata va remarca indiciile lipsei de supraveghere a utilizării spațiului public la tot pasul - în primul rând sumedenia de garaje tolerate de primărie în care funcționează tot felul de mici biznisuri, gradini private decupate din spațiul verde, parcări extrase din locurile de joacă. În acest univers al toleranței reciproce și al administrației minimale consecvența cere și acceptarea celor mai necăjiți. 

11 octombrie 2008

Balci in santul cetatii

Am fost la un asa-zis circ acvatic, in santul cetatii din Oradea. Dintr-o ora si vreo 45 de minute de spectacol, animale acvatice au fost vreo 20 de minute iar pauza, in care animalele puteau fi vizionate, contra-cost bineinteles, in cotetele-custile-bazinele lor, inca vreo 10 minute. Restul a fost asteptare, inca 10 minute la inceput si, cea mai mare parte, o ora de entertainment si animatie cu ceva prestidigitatie, acrobatie si zgomot. Cetatea a gazduit, mai pe sleau, un balci satesc italienesc, prilej de rememorare a epocilor demult apuse in care Oradea era un capat de lum iar Italia era buricul civilizatiei. Sa fiu sincer, putinele spectacole de circ pe care le-am vazut au fost toate mai reusite decat acesta.
Balciul asta atrage un public numeros, de parinti dornici sa ofere copiilor lor divertisment de calitate la un pret de trei ori mai mare decat cel al spectacolelor de la teatrul din Oradea. 


03 octombrie 2008

Spaima bugetara

Demagogie obscenă și lașitate – acestea sunt calitățile pe care le-au dovedit politicienii români la ultimele șpăgi electorale de masă. Deși lucrez în învățământ, sporul de 50% la salariu mă înspăimântă în loc să mă încânte. Pentru că nu este echitabil, ci aparent egalitarist, și promovează ignorarea pe mai departe a considerentelor de calitate. Pentru că, fiind aparent egalitarist, este de fapt regresiv: cu cât câștigi mai puțin cu atât primești mai puțin iar cei mai favorizați sunt, cum bine au observat mulți, profesorii universitari. În fine, căutând sursele finanțării nu poți să nu cazi într-un adânc pesimism. Tare mi-e teamă că banii o să fie mutați din bugetele pentru investiții și cele pentru cercetare. Cercetarea chiar ajunsese la niveluri de finanțare serioase iar rezultatele începuseră să se vadă.


08 septembrie 2008

Imi pare rau ca nu am pariat impotriva Romaniei

Inainte de meciul cu Lituania am cobit un 2-0 pentru oaspeti. Realitatea a fost mai nemiloasa decat rautacismul meu. In stilul mioritic, nimeni nu e vinovat, in afara sistemului, incepand cu nivelul cosmico-metafizic si terminand cu atmosfera ostila de la Cluj. Echipa noastra s-a comportat 95 de minute ca o frumoasa colectie de mediocri mahmuri pusi sa execute in teren o partitura absurda. Nu am vazut nici urma de umilinta sau de regret. Piturca a fost binedispus pana la capat, asa mi s-a parut. Iar jucatorii intervievati dupa meci pareau a fi venit de la un meci de table. Contra, Tamas, Goian, Radoi au mimat foarte prost supararea. Paranoic fiind, nu ma pot abtine sa nu ma gandesc la banii pe care i-au castigat unii pariind impotriva Romaniei. Sau poate ca sunt doar niste cretini cu contracte la fratii Becali cu care seamana toti atat de bine.

In schimb, un spectacol total a fost semifinala Nadal-Murray transmisa duminica noaptea. Ce lupta, ce scotian!

13 august 2008

Nu trebuie judecat razboiul dupa prima batalie


Nimeni nu intelege mare lucru din razboiul din Georgia. Poate, ca de atatea ori in istorie, nu trebuie cautata o logica, in ideea unei planificari. Istoria omenirii poate fi vazuta, de altfel, si ca un sir de socoteli gresite, deghizate  adeseori in miracole sau catastrofe, depinde doar de partea din care privesti lucrurile. Observ doar ca razboiul emotional este castigat incet, incet, de georgieni iar SUA apare, in final, pe post de arhanghel al democratiei si justitiei globale. Rusia iese, deocamdata, demonizata si ii va fi din ce in ce mai costisitor sa nu tina cont de presiunile internationale intr-un climat atat de ostil. Pe de alta parte, o pozitie de forta a Rusiei, avand in vedere reactia de acum cateva minute a SUA - prin vocea presedintelui Bush - va readuce partea asta a omenirii in logica razboiului rece. Izolarea politica si economica a Rusiei va avea consecinte negative pentru toata lumea, dar dezastruoase pentru Rusia insasi. Daca aliatii occidentali reusesc de data asta sa nu mai faca in pantaloni in fata Rusiei, este probabil ca pe termen lung sa vorbim de inca o infrangere a marelui nostru vecin de la rasarit. E drept ca cu pretul a catorva sute de georgieni si rusi. Pentru o reajustare geopolitica nici nu e un pret prea mare!

PS Filorusismul lui Dinescu din ultimele aparitii a fost evident si pute de la distanta a petrodolari patricieni de origine ruso-kazaha. Mi-a intors stmoacul pe dos, noroc cu reteta de vinete care a mai redresat situatia gastrica.

18 iulie 2008

Vamesi

Vamesii sunt cei mai corupti? Aiurea, legenda!

http://www.expres.ro/articole/detalii-articol/812919/Un-sef-de-vama-a-facut-1000000-de-euro-din-contrabanda/

Creta



Creta în iulie e aridă, extrem de aridă și înghesuită de turişti. Ziua, minutele şi orele trec ca un şuvoi de lavă vâscoasă, încremenind într-o stare de calcinare orice intenţie de viaţă. Luciditatea şi plăcerea supravieţuiesc, în timpul zilei, pe lângă plajele interminabile, ungherele umbroase şi terasele cu aer condiţionat. Toată socialitatea se produce în răcoarea nopţii, în nenumăratele restaurante sau magazinele pentru turiştii naivi-nostalgici-condiţionaţi din zona turistică şi comercială. La fel ca şi în Cipru, un miros vag dar persistent de carne de suvlaki dă o senzaţie de picnic permanent, care te îmbie în micile localuri de pe lângă trotuare şi străzi.

Dintre mulţii stăpânitori ai insulei din ultimul mileniu, amprenta cea mai puternică au lăsat-o veneţienii. E de amintit fortăreaţa colosală ce străjuieşte portul şi farul. I se spune şi acum Fortezza. Câteva străzi cu nume italiene atestă respectul localnicilor pentru moştenirea veneţiană. În schimb, semnele îndelungatei şi recentei domnii otomane sunt aproape inexistente – cu excepţia unei moschei şi a unui minaret paradit, păstrat, cred eu, mai mult în bătaie de joc.

Români sunt puţini. Informatorul meu – taximetristul – susţine că cei care sunt, reduşi numeric comparativ cu albanezii, lucrează în livezile de măslini de pe insulă, părăsite altfel de generaţia mai tânără. Unii dintre ei reuşesc să cumpere fermele respective şi se stabilesc definitiv pe insulă. Va fi în viitor, se pare, o diasporă românească în Creta.

Ruşii par la putere în insulă. Mai mult chiar decât în Cipru. Se simte peste tot. Pe plaje, în restaurante, auzi ruseşte mai la fiecare pas. Ba chiar multe dintre buticurile de Vuittoane, Prade şi D&G falsificate sunt deţinute de vecini de la răsărit. Un taximetrist îmi povesteşte că milionarii de tranziţie vin aici să se distreze. Diverşi mafioţi, vânzători de arme, droguri sau femei din regatul lui Putin îşi cumpără case aproape de litoral. „Au o problemă de atitudine. Dar după o lună, pleacă cu atitudinea înapoi, iar aici lasă o grămadă de bani” îmi mai spune simpaticul taximetrist.

Universitatea şochează cu impresia de teren de bătălie părăsit subit de combatanţi. Pereţii sunt toţi plini cu mesaje cu iz politic. Angajaţi în politică până la mitocondrii, universitarii cretani îşi dispută întâietatea în campus mâzgălind pereţii cu grafittiuri injurioase şi profanări politice. Cele mai uşor de înţeles sunt cele cu icoane universale – anarhiste sau comuniste. Pentru străini, pare că administraţia locului a pierdut întrecerea cu propriile umori, şi ale celorlalţi, şi şi-a pierdut cu totul credibilitatea. Nu le-aş fi dat dreptate, impresionat fiind totuşi de gradul de participare pe care-l dezvăluie, dar îl şi cheamă, toate mâzgălelile văzute, dacă gunoiul adevărat n-ar fi părut neadunat de luni întregi. Mi se explică, totuşi, că, ultima curăţare a pereţilor nu a făcut decât să producă un nou episod de creativitate murală.

08 iulie 2008

ISIPAR 2008

Am aflat câte ceva la conferinţa internaţională despre Acceptare şi respingere interpersonală şi tenacitate – Creta iulie 2008.

De pildă, că boacănele copiilor noştri (relaţionare defectuoasă, comportamentul egoist) sunt determinate în proporţie cea mai mare de factori de natură genetică. Spun mai multe cercetări realizate pe loturi serioase de gemen monozigoţi, longitudinale şi trecute prin examenul sever al meta-analizelor certificate în JPSP. Negativitatea din stilul de raportare al părinţilor la răutăţile plozilor lor este mai ales reactivă, spune sinteza, dar are darul de a inhiba atitudinile şi comportamentele prosociale ale copiilor. În schimb, gesturile generoase ale celor mici îşi au originea în contextul în care se produce prima socializare, iar părinţii pot contribui masiv printr-o atitudine pozitivă în relaţiile cu copiii. Doar să se abţină să fie nasoli când copiii nu sunt atât de drăguţi pe cât ar vrea ei. Ar trebui să fie oare mai uşor, dacă se ştie că pornirile malefice ale celor mici sunt mai ales de natură genetică. Cei interesați pot căuta detalii în articolele lui Knafo și Plomin.

A fost o prezentare instructivă, despre cât de importante sunt, într-adevăr, genele pentru firea oamenilor dar şi despre cât de „tricky" sunt procedurile de discriminare a influenţelor ereditare de cele ale mediului – acesta, la rândul său, împărtăşit sau nu.

Şi am mai aflat că în Pakistan vreo 20% dintre băieţii/bărbaţii de 18-20 de ani suferă de o boală care se cheamă Sindromul Pierderii de Sămânţă Bărbătească. E un complex de manifestări depresive şi fiziologice care este atribuit în folclorul local morţii spermatozoizilor. Savantele indigene, conferenţiare în SUA, purtătoare mândre de sariuri senzaţionale, încearcă să explice problema prin raportarea autoritară a taţilor la fiii lor în condiţii de tabu faţă de subiectele sexuale. Având în vedere metodologia folosită, nu cred că au reuşit să convingă pe prea multă lume. Dar un lucru e sigur: acei tineri au sperma la fel de bună ca şi ceilalţi de aceeaşi vârstă!

Psihologii fac, în continuare, studii corelaţionale, în care ignorarea problemelor de endogenitate, sau a celor de grupare a datelor pare normală. Cauzalitatea este pasată inelegant de cele mai multe ori, ca un aspect neimportant, mai presus fiind modul cum se grupează diverse dimensiuni, rezultate la teste, efecte internalizate, ajustări etc. În plus, mulţi nu fac decât să valideze „instrumente" care măsoară acelaşi lucru ca multe alte scale sau teste iar contribuţia este doar la gloria vreunui mic slujbaş al psihometriei. Producția de şcoli, de corifei şi discipoli, de adevărate culte terapeutice, în jurul unor creatori de concepte şi măsuri – precum este acest Ronald Rohner, inspiratorul conferinţei ISIPAR, este, în continuare, bună.

La firul ierbii, psihologii cu care am povestit – aceştia fiind de toate felurile, neamurile, rangurile şi orientările, sunt plini de bun simţ. Nu am simţit sectarismul nici ostilitatea geloasă manifestă uneori de confraţii mioritici.



27 iunie 2008

Sondaje, tradari si altele

Iata ce citim in Gazeta de Oradea.

http://www.gazetadeoradea.ro/index.php?page=preview&rubrica=Politica&id=3

Oare este adevarat? Daca s-a intamplat, cei de la PDL au luat in serios sondajul?

Merita studiat rolul unor personaje precum Palladi, Carp sau Tzarle in politica locala.
Si cred ca ar trebui reconsiderat serios „brandul" unor denominatiuni religioase pe care prea multi le percep inca prin lentilele - deformante - ale lui Weber.

23 iunie 2008

Cum se produce o medie la invatamant?


Am masurat componentele variantelor mediilor obtinute in semestrul al doilea al anului scolar 2006-1007 de catre elevii din clasele 10-12 din Oradea.
Jumatate din medie e explicata de caracteristicile elevului in timp ce restul se poate atribui scolii si clasei. Ar fi interesant de masurat importanta factorilor regionali.

20 iunie 2008

Romania mare hacker

Pagina revistei patriotice Romania Mare apare ca fiind suspendata pentru ca ar fi originea unor atacuri informatice.
Vezi pe www.romare.ro
 

O fi pe bune?
Cu asa ceva se ocupa pensionarii securitatii?

16 iunie 2008

Preotii

Am verificat. In baza de date sunt cativa, in jur de 5 elevi, care au spus ca vor sa se faca preoti. Au intrat la 'alte profesii care necesita studii superioare'. Chiar divine.

15 iunie 2008

Tarii, cati mai multi profesionisti!

Laura s-a straduit sa codifice raspunsurile a peste 2800 de elevi din clasele 8-12 din Oradea la intrebarea Precizează profesia pe care ai dori să o practici.

Distributia procentuala a raspunsurilor este mai jos:

nu stiu

34,9

medic

7,4

economist

7,1

cadru militar

6,5

cadru juridic

5,1

informatician

4,3

sportiv

3,3

arhitect

3,0

psiholog

2,8

antreprenor

2,7

artist

2,6

alte profesii ce necesita studii superioare

2,3

inginer

2,2

alte profesii ce necesita cel mult studii medii

2,1

media - publicitate

2,0

profesor

2,0

sofer

1,5

asistent

1,4

designer

1,2

bucătar - ospătar

1,2

lucrător in turism

1,1

constructor

1,0

hair-stilist

0,9

electrician

0,5

politician

0,4

lucrător in administrația publică

0,1




Ma uimeste atractia de care se bucura, in continuare, profesiile militare. Sloganul profesionalizarii armatei, siguranta locului de munca si poate, in continuare, idealizarea meseriilor martiale sub influenta culturii de masa ar putea explica, in parte aceasta distributie. Nu ma uimeste, pe de alta parte, faptul ca munca in administratia publica este chiar mai putin appealing decat cea de politician (desi aici se poate invoca si confuzia dintre profesii si ocupatii, care produce cifre greu comparabile).
In fine, echilibrul psihic este in siguranta - antreprenorii, arhitectii sau medicii cu probleme de ajustare vor putea apela la multimile de psihologi care vor astepta dupa colturi.

09 iunie 2008

Banc de matematicieni

De la R. Reisz

Itzik are dificultati scolare mai ales la matematica. Tatal lui, rabinul, hotaraste, la recomandarea unor specialisti in educatie, sa-l inscrie la o scoala catolica. Spre surprinderea lui, in cateva saptamani, Itzik sufera o transformare radicala: ia note din ce in ce mai bune la matematica, invata serios si acasa se arata preocupat de teme. Nedumerit, rabinul isi ia baiatul la intrebari:
- Pai bine mai Itzik, ce are scoala asta mai bun decat cea evreiasca?
- Pai are tata! De cum am intrat am vazut un baiat batut in cuie pe semnul plus si mi-am dat seama ca astia nu glumesc!

Conferinta despre migratie si socializare politica

Vineri am mai `marcat` o conferinta, un workshop exploratoriu sa fiu mai exact. Cea despre efectele de invatare politica ale migratiei, organizata la UBB de colegul Gabriel Badescu. Programul conferintei poate fi vazut la:
http://www.democracycenter.ro/index.php?option=com_content&task=blogcategory&id=48&Itemid=97

Organizatorii au reusit sa reuneasca specialisti romani din cele mai neasteptate locuri - Academie a Stiinte a Poloniei de exemplu, laolalta cu universitati prestigioase din Europa. De apreciat participarea prietenilor Facultatii de Stiinte Politice de la UBB - Ronald King si Paul Sum - care au avut contributii discrete si pertinente. Cat am participat atmosfera a fost destinsa iar dezbaterile au excedat prezentarile, cel putin cantitativ si sunt premise pentru dezvoltari surprinzatoare - pozitive - ale initiativelor celor de la Cluj.

03 iunie 2008

In timpul alegerilor s-au intamplat si lucruri serioase.

M-am luat cu tot felul de prostii si am uitat de conferinta celor de la Stiinte Economice, excelent organizata. http://steconomice.uoradea.ro/pdf/sesiune_com/2008/Program.pdf

I-am felicitat si personal, ii felicit si aici. Cam asa se construieste brandul UO.

02 iunie 2008

Sondaje rulz!

Ordinea am nimerit-o. Si procentele, cu o oarecare eroare - aprox. 4% pentru Bolojan, in rest, sunt satisfacut. Participarea la vot mi-a jucat o mica festa, cum am anticipat, a fost mica, iar catindatul liberal a avut numai de castigat.

Surpriza UDMR nu s-a mai manifestat, maghiarii nu s-au ingramadit la vot, semn ca si la ei e rost de o schimbare.

In general, in Bihor au castigat cei mai buni.

Va dati seama ce oferta penibila au avut ceilalti (PDL, UDMR si PSD)?

Ce urmeaza? O stare de optimism natang, caracteristica perioadelor post...

01 iunie 2008

Ce se intampla cu prefetiile noastre?

Cel putin una dintre predictii mi s-a indeplinit. Participarea nationala a fost de 49%. In Oradea, m-as mira daca sa fi fost de peste 45%. Pe baza de acrobatie logica si stintifica, conchid ca Bolojan a avut de profitat din slaba prezenta la vot a oradenilor (pentru ca alegatorii lui sunt mai surescitati din punct de vedere politic, na, daca vroiati si argumentul). O oarecare supriza ne asteapta, simt eu in atmosfera, dinspre rezultatele UDMR-ului. Sa asteptam pana maine. 

31 mai 2008

Cate ceva despre sondaje si multi nervi

Antonesei din Iasi se stropseste la sondajele de opinie. Generalizeaza isteric si se face mai tare de ras decat cei pe care ii critica. Cativa oameni care isi castiga pita facand sondaje reactioneaza - adica turambarr: http://turambarr.blogspot.com/2008/05/mama-voastra.html sau B. Voicu: http://bogdanicus.blogspot.com/2008/05/cum-am-aflat-din-ziar-c-sunt-un-prost.html

Gasiti in posturile lor nervoase toate argumentele care dovedesc ca Antonesei bate campii. As adauga doar ca 'sondorii' seriosi merita toata admiratia pentru curajul de a face prognoze stiintifice, atunci cand toti analistii se multumesc cu eseuri sau pamflete. Interesant este si faptul ca primul comentariu la articolul lui Antonesei, in registrul 'moarte sondajelor' se incheie cu un sanatos 'hai prm'. Domnule Antonesei, ati nimerit intr-o companie selecta! Spre deosebire de colegii de mai sus eu sunt in continuare fan Cotidianul macar pentru ca a reusit sa readuca lectura printre tabieturile unor romani. 

Ne vedem la TTV

Maine (duminica orbului cica) voi fi de la 9.30 la TVT - sau TTV? - sa-mi dau cu parerea despre 'procesul electoral'. Mizez pe faptul ca, ingroziti de aparitia mea, oradenii vor fugi de acasa si, printre altele, se vor opri si pe la sectiile de votare. Hai la votul cel mare!

28 mai 2008

Predictiile lui Hatos (hocus-pocus)

Predictia lui Hatos pentru Oradea

Bolojan: 44-46%
Biro: 18-21%
Groza: 21-24%
Matei: 3-6%

Importante sunt:
- participarea la vot: cu cat mai mare, cu atat mai rau pentru Bolo (estimez vreo 45%)
- mobilizarea electoratului maghiar, cu cat mai mult, cu atat mai rau pentru restul
- sanse sa iasa Bolo din turul I - destul de mici - posibil sa se intample daca sta lumea acasa
- cine merge in turul 2, Biro sau Groza - greu de spus, as paria pe Groza

27 mai 2008

Febra postelectorala

In Oradea Bolojan a fost pe val inca de cand zvonul despre candidatura lui a capatat ceva aura de credibilitate. Faptul ca a fost in avantaj 'moral' in permanenta pe parcursul campaniei arata, pe de o parte lehamitea alegatorilor oradeni fata de actuala administratie dar si faptul ca aceasta a fost prinsa pe picior gresit si nu a stiut, sau nu a vrut, sa contraatace serios. Sa detaliez:
1) Oradenii pro-Bolo nu au renuntat la preferinta lor in ciuda evidentelor fisuri din oferta acestuia - o platforma gen Basescu, anti-sistem si anti-coruptie, greu de validat la o analiza sceptica, o independenta tip Oprescu la fel de putin credibila - ceea ce califica votul pentru acesta ca un tipic vot negativ. Oradenii viseaza la cineva care sa ii scape de situatia de acum, care este resimtita ca fiind insuportabila si sunt gata sa riste mult pentru o 'revolutie' locala. De la un moment dat cresterea candidatului liberal in opinia publica a fost una de histereza, sau altfel spus, autocorelata - cu cat este mai evident ca majoritatea - relevanta! - este de partea lui - cu atat mai usor le-a fost nehotaratilor sa opteze pentru el. Un exemplu bun este cel al afiselor cu Bolojan care impanzesc vitrinele - sunt un fel de bun venit adresat invingatorului.
2) Cunoscandu-si contracandidatii PDL a facut nenumarate erori, care le continua pe cele anterioare, aratand ca mecanismul politic local nu este in nici un caz profesionalizat. Le lipsesc resursele umane, instrumentele pentru o recrutare si promovare eficienta, capacitatea de comunicare cu mediul este extrem de redusa, partidul fiind extrem de opac, defect care s-a transmis asupra tutror institutiilor gestionate, inclusiv asupra primariei. Dincolo de eufemisme, este evident ca administratia a fost acaparata de o oligarhie locala putin dispusa la renegocierea puterii. Nu vad nici un motiv, pe de alta parte, pentru care viitoare administratie nu ar face la fel. E in firea lucrurilor de pe la noi.
3) Chiar daca puteau contraataca serios, cei de la PDL nu au facut-o, ascunzandu-se dupa o preferinta demagogica pentru 'campanie civilizata' sau 'dezbatere de idei'. De fapt, cred ca isi pastrau spatiu pentru viitoare negocieri. In momentul in care au atacat, au facut-o inconsistent si tardiv, impresia de culpabilitate sau slabiciune  fiind deja evidenta.

Le ramane opozitia, o ocazie minunata pentru restructurarea intregului angrenaj politic si eliminarea balastului acumulat in perioada de inflorire basesciana.  Dandu-le prilejul sa se reformeze pe ultima suta de metri, inaintea parlamentarelor, celor de la PDL le face bine un esec la locale. Ca o purgatie sau o febra.

24 mai 2008

Oprescu s-a bucurat degeaba

Turambar face furori publicand rezultatele tracking-pollurilor din Bucuresti.
http://turambarr.blogspot.com/2008/05/locale-bucuresti-most-recent-evolutions.html

Oprescu scade abrupt, Blaga creste incet, dar sigur. In 1 iunie poate fi peste Oprescu. Evolutii similare, care arata clarificarea optiunilor de vot, functionarea mecanismului votului util dar si eficienta campaniilor, se manifesta peste tot. Chiar si la Oradea.


--

20 mai 2008

Cum sa pierdem niste alegeri ca si castigate

De ce va pierde PDL alegerile, in Bucuresti, in Oradea si in alte locuri. Ne spune articolul asta:

http://www.expres.ro/articole/detalii-articol/804241/EDITORIALUL-EVZ-De-ce-pierde-PDL-alegerile/

Despre EVZ se spune ca este oficiosul Cotrocenilor. Ratiunea ne arata ca daca cei care de obicei ne lauda ne avertizeaza ca situatia e groasa, atunci chiar ca e groasa.

19 mai 2008

Oprescu - candidatul minune

Sondajele care il dau pe Oprescu favorit pentru castigarea primariei capitalei ma lasa masca. Alegatorul trebuie sa puna in balanta calitatile ('independenta', faptul ca e medic, cea mai prestigioasa categorie profesionala, competenta cu aer dambovitzean - care face binel a amorul propriu al celor din capitala, voiciunea intelectuala indiscutabila, statutul de 'victima' a sistemului) si defectele, care privesc latura etica (si-a falsificat elemente de din dosarul academic, se pare ca a falsificat semnaturi in dosarul de candidatura) dar si profesionala (era ocupat o vreme sa acumuleze functii, cum putea sa se ocupe si de rezultate?). Cativa dintre candidatii notorii au un portret mai avantajos decat independentul. Si totusi, bucurestenii opteaza, zic sondajele, masiv cu acest mesia. Cifrele de sondaj pot fi interpretate astfel in cel putin doua feluri:
- alegatorii din Bucuresti nu sunt nici pe departe atat de sofisticati (sau moderni) cum le place unora sa pretinda/ partidele habar nu au sa comunice cu electoratul, care le lasa din nou in afara jocului
- sondajul e manarit
Ca de obicei, adevarul e pre undeva la mijloc.

PS
La Oradea, Bolojan vine tot pe o platforma mesianica. Il ajuta faptul ca lumea nu stie aproape nimic despre el. Nu acelasi lucru se poate spune despre Oprescu.

17 mai 2008

Un Bucuresti mai prietenos decat de obicei

Si a fost si conferinta de la Bucuresti. Pe ansamblu, zic ca a fost o reusita, cu exceptia sectiunii pe care am 'moderat-o' eu. De vina nu au fost lucrarile, unele dintre ele exceptionale, ci prestatia moderatorului :-) ,care nu a reusit sa controleze bugetul de timp al participantilor astfel ca, participantii au ajuns la receptia finala cu o intarziere de aproape o ora. In mod ciudat, receptia se terminase, iar oamenii asteptau doar sosirea noastra. Sa poata pleca linistiti acasa.
Sunt cateva chestii de semnalat la aspecte pozitive:
- s-a lucrat serios pe sectiuni, cu o buna componenta stiintifica iar discutiile au fost la obiect
- 'corifeii', administratorii, vedetele obisnuite ale conferintelor de tipul acesta, au avut o voce mai palida, semn ca se schimba ceva; unele stridente nu au putut fi innabusite, totusi.
- programul a fost respectat (cu exceptia de mai sus...)

Administratorii au mentinut o atitudine discreta simtind ca afisarea pozitiei nu este prea la locul ei. Marian Preda a fost o gazda atenta incarcand sa creeze o atmosfera colegiala, ma degraba decat cea cu iz bizantin din sociologia romaneasca de pana acum.

Sincer, fara emfaza, cred ca colegii de la Bucuresti sunt pe un drum bun.

14 mai 2008

Sunt aici!

De ceva vreme nu am mai postat nimic. In manualele de blogging spune ca trebuie sa respecti ritmicitatea posturilor, ca sa iti pastrezi publicul. Noroc ca nu o fac pentru rating.

Cand scriu sunt pe tren, in drum spre conferinta de sociologie a celor de la Bucuresti. Se va discuta, se pare, si despre 'viitorul' sociologiei romanesti - cel putin la nivel academic. In timp ce se pregatea conferinta, catedra de la Bucuresti s-a rupt in doua. Probabil pentru a lansa o sugestie privind solutii la criza de care se plang cei din bransa. Cu ocazia asta s-au clarificat niste lucruri, macar taberele.

Imi doresc sa fie o conferinta cat de cat reusita, din punct de vedere stiintific. Una dintre defecţiunile conferinţelor de genul asta la care am mai participat a fost tocmai că se discuta mai mult despre soarta sociologiei decât sociologie pur si simplu. Este oare acesta un simptom care ne spune că disciplina este dominată de oameni care preferă să administreze sociologia în loc să o practice?

Între timp trăiesc paradoxurile CFRului. Mi-am luat bilet de clasa I-a, dar stau la a 2-a pentru că la clasa de lux nu sunt prize. Aşa, pentru relaxare totală, probabil.

27 aprilie 2008

Cu stangu'n dreptu in campanie

Ultimele zile de precampanie locala au fost excelente pentru Bolojan, chiar daca acesta nu a facut nimic notabil. Tot ce isi putea dori este facut de contracandidat (ma rog, de echipa de 3 a acestuia), care:
- subliniaza aproape de fiecare data cand apare in public erorile administratiei din care a facut parte (vezi criticile la adresa Keviep, la adresa RER, haituirea unor contractori ai unor lucrari municipale etc.) alienandu-i cu ocazia asta si pe fanii Filip si certificandu-le opozantilor optiunea
- în achimb, pare a nu fi in stare sa propuna proiecte care sa se adreseze nevoilor reale ale oradenilor; insistenta pe proiectul Crucii de la ciuperca este de-a dreptul cretina, dar poate parea si suspecta
- vorbeste pe mai multe voci, aparent incoerente care lasa impresia de lipsa de coordonare si de autoritate. Alegatorul se intreaba in mod evident, cine va fi cu adevarat primar, daca astia castiga? Matei, Bolos, Groza? Ideea echipei de trei a fost buna, dar nu presupunea anularea statutului de lider al primarului.
- isi demasca lipsa de viziune si disperarea prin concentrarea pe probleme ramase nerezolvate, subliniind astfel ca, intr-adevar, administrarea s-a facut superficial (vezi reparatiile facute in pripa, marcari de sosele etc.). Prin actiuni isterice de salubrizare sau reparatii de ultima ora, actuala conducere cerseste in mod nedemn voturi, pierzandu-si si mai mult credibilitatea.
- In plus, campania lui Groza a pierdut lupta mediatica si comunicationala. In timp ce presa pare a pastra o neutralitate de convenienta, spatiul virtual colcaie de fani Bolojan. Strategia de comunicare lipseste sau e greu de ghicit, cata vreme gasim la fiecare miscare erori (precum snoavele lui Groza despre ...Bolojan in direct la TVS, Matei care la TTV nu a stiut sa argumenteze necesitatea achizitionarii tramvaielor - noroc ca a intervenit directorul OTL care a lamurit publicul folosind un savuros grai bihorean, sau stilul tafnos al unor comunicate de presa). Faptul ca cei care se vor sefi peste administratia orasului nu prea au abilitati comunicationale este o problema, dar e si mai grav ca nu isi dau seama. Comunicarea informala este dominata de mesaje pro-Bolojan, liderii de opinie sunt in cel mai bun caz distanti fata de galceava politica, iar opinia dominanta pare a fi ca Bolojan este personajul pozitiv (mantuitor, salvator ce-o fi) iar restul ar fi zoaia de care povestea la un moment dat Basescu.

In asemenea conditii, Bolojan nu trebuie decat sa stea si sa astepte. Timpul lucreaza pentru el.

17 aprilie 2008

Traian Bolojan

Iata un articol care descrie destul de bine situatia electorala din Oradea.
http://danboeriu.romblog.ro/2008/04/12/traian-bolojan/

12 aprilie 2008

PSD face partie PNL-ului

Buletinele de stiri de ieri, vineri, puteau da impresia unor necunoascatori ca nu exista problema mai mare in Romania decat stabilirea candidatului PSD la primaria Bucurestiului. Adevarul este ca greu se gaseste un spectacol mai interesant decat autoflagelarea si canibalizarea singurului partid de stanga de la noi. De mai bine de un an acesta tine la putere PNL-ul ajutandu-l sa creasca in sondaje, in dauna propriului destin. Ici colo prin tara, strategia de sacrificiu a PSD-ului este evidenta. Iata de pilda, in Oradea, unde Dan Matei doar face partie pentru candidatul liberal. Iar la Bucuresti, inregistram o situatia similara chiar daca protagonistii sunt mult mai cunoscuti. Pana la urma se va dovedi ca Patriciu avea dreptate cand vorbea de partide-balama, doar ca se referea la PSD si nu la PNL, cum si-a inchipuit toata lumea. Nu pot sa cred ca unele eminente cenusii din PSD nu au de castigat din acest declin.